Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


PSA a projekt robotického riadenia

Skupina PSA pokračuje v testoch autonómneho riadenia. Od začiatku apríla jazdí v rámci európskeho projektu L3Pilot po bežných francúzskych cestných komunikáciách vozidlá skupiny vybavené systémami pre autonómne riadenie 3. úrovne.

Počas doby trvania celého projektu bude 6 až 8 vozidiel skupiny intenzívne testovať autonómne funkcie na cestách s oddelenými jazdnými pruhmi v každom smere.

Účasť skupiny PSA v tomto projektu posilňuje jej skúsenosť vo vývoji autonómnych vozidiel, za využitie globálneho ekosystému partnerov, ku ktorým patria európske automobilky, výskumné centrá, inštitúcie zaoberajúce sa cestnou premávkou a iné.

Skupina PSA bude so všetkými partnermi projektu zdieľať spätnú väzbu, ktorá umožní systémy prispôsobiť a stanoviť súbor osvedčených postupov. Cieľom projektu L3Pilot je otestovať a potvrdiť, že autonómne riadenie je nielen efektívne, ale aj bezpečné.

Všetky testy prebehnú v niekoľkých európskych krajinách v bežnej premávke. Umožní vyhodnotiť technické aspekty, chovanie pri jazde, prijatie zo strany užívateľov, dopad na prevádzku a bezpečnosť v rôznych podmienkach jazdy (mestská prevádzka, cesty, diaľnice).

Na tento štvorročný európsky projekt, ktorý spustili v roku 2017, bolo vyčlenených celkovo 68 miliónov eur, z čoho polovinu hradí Európska únia. Účasť skupiny PSA na tomto medzinárodnom projekte potvrdzuje jej zapojenie do vývoja technológií autonómneho riadenia.

Skupina prostredníctvom svojho programu AVA „Autonomous Vehicle for All“ postupne rozvíja jednotlivé funkcie autonómneho riadenia. Funkcie autonómneho riadenia 2. úrovne sú  už teraz k dispozícii u vozidla DS 7 Crossback, DS 3 Crossback a Peugeot 508 & 508 SW.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov