Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz už aj v Rusku

Nová kapitola v histórii firmy. Putin otvoril prvý ruský závod Mercedes-Benz.

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier  slávnostne otvorili prvý ruský závod automobilky Mercedes-Benz. Závod, ktorého výstavba stála vyše 250 miliónov eur, sa nachádza pri Moskve a zamestná vyše 1 000 ľudí.

Šéf materského koncernu Daimler Dieter Zetsche v prejave uviedol, že týmto krokom otvárajú  “novú kapitolu v histórii” firmy. Za pozornosť stojí niekoľko údajov, ktoré sú piliermi úspechu. Výstavba nového závodu sa začala  pred necelými dvoma rokmi – v júni 2017. V novembri 2018 generálny riaditeľ novovzniknutej spoločnosti „Mercedes-Benz Manufakturing Rus“ Aksel Benze ohlásil, že prvé auto určené do zákazníckej siete zíde z výrobnej linky koncom  prvého kvartála 2019. Hoci to znelo príliš optimisticky, sľub sa stal skutočnosťou. Špeciálny investičný kontrakt je podpísaný na deväť rokov, počas ktorých sa predpokladá produkcia 25 -30 tisíc automobilov ročne.

Závod „Moskovija“ je súčasťou globálnej siete, ktorá zastrešuje všetky výrobné závody Mercedes – Benz –Cars v celom svete. V prvej etape bude z výrobných liniek schádzať sedan triedy E, postupne bude nabiehať výroba veľkých SUV – GLE, GLC a GLS.

Z pohľadu Moskvy je otvorenie závodu tiež pozitívnym znakom v ekonomicky ťažkých časoch. Aktivity zahraničných firiem vrátane nemeckých v krajine sú totiž z dôvodu sankcií proti Moskve obmedzené.

Text: Juraj Paška, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov