Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Yamaha Wabash Adventure: Elektrický „gravelbajk“

Japonská spoločnosť Yamaha, ktorá je v oblasti elektrických bicyklov aktívna od roku 1993, oznámila rozšírenie ponuky o nový „gravelbajk“. Model s označením Wabash Advetnure mal svetovú premiéru na vlaňajšom veľtrhu Interbike.

Novinka je zameraná na tých cyklistov, ktorí sa na svojich etapách nechcú príliš obmedzovať a okrem hladkého asfaltu si radi doprajú tiež jazdu po nespevnených šotolinových cestách, prípadne v ľahkom teréne. Na svoje si prídu športovo založení jazdci aj cestovatelia všetkého druhu, ktorí si v prípade záujmu musia pripraviť čiastku 3500 USD (3120 eur).

Yamaha Wabash si to s novým projektom namierila do jedného z najrýchlejšie sa rozrastajúcich segmentov modernej cyklistiky. Všestranné „gravelbajky“ predstavujú modely, ktoré spájajú to najlepšie z horskej a cestnej cyklistiky do jedného funkčného celku. Podľa zástupcov značky Yamaha majú veľký potenciál a to bez ohľadu na to, či ide o verzie klasické alebo elektrické.

Elektrický bajk s hliníkovým rámom, ktorý váži necelých 20 kg, disponuje systémom Triple Sensor. Ten zabezpečuje meranie športových výkonov vrátane  maximálnej rýchlosti a počtu otáčok pedálov za 60 sekúnd. Spomínaný snímač uložený v zadnom náboji bleskovo rozpozná akékoľvek šliapanie vpred, pričom aktivuje asistenčný systém podpory výkonu šliapania až po rýchlosť 35 km/h.   

V otázke pohonnej jednotky sa Yamaha Wabash spolieha na elektromotor produkčnej rady PW-X s nominálnym výkonom 250 a maximálnym krútiacim momentom 80 Nm. Kvinteto jazdných režimov sa spolieha na lítium-iónovú 36 V/500 Wh batériu, ktorá lemuje vonkajšiu stranu spodnej trúbky rámu bicykla. Sústava SRAM Apex 1×11 s konfiguráciou ozubených kolies SRAM X-Sync zasa pomáha udržať reťaz zabezpečenú aj na hrboľatých jazdách a umožňuje presné radenie na nerovnom teréne.

„Yamaha Wabash je nový elektrický gravelbike, ktorý sme navrhli nielen pre veľké dobrodružstvá na cestách, na štrku a šotoline, ale aj v ľahkom teréne. S týmto elektrobicyklom môžete vyraziť kamkoľvek. Veríme, že aj naši zákazníci dokážu oceniť spomínanú všestrannosť, pre ktorú sa moderné gravelbiky stali tak široko populárne,“ povedal šéf marketingu a predaja Drew Engelmann.

Brzdnú silu elektrobicykla, ktorý je dostupný s malým, stredným a veľkým rámom, majú na starosti hydraulické kotúčové brzdy SRAM Apex. Wabash Adventure jazdí na pneumatikách 700x33c EXO Maxxis Speed Terraine. K dispozícii je aj cyklistický počítač, ktorého displej zobrazuje štedré informácie o rýchlosti, dojazde, kadencii a ďalších parametroch jazdy.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov