Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ženeva 2019: Kia e-Soul ponúkne vyšší výkon a dlhší dojazd

Kia na autosalóne uvádza novú generáciu modelu e-Soul. Nový je dizajn ale hlavne technika, vďaka čomu sa tento originálny crossover stáva reálnou alternatívou ekologickej dopravy nielen v meste.

Novinka na prvý pohľad zaujme omladený dizajnom karosérie, jej charakter však zostal aj naďalej zachovaný. Akumulátory novej generácie modelu e-Soul sú až o 30 % energeticky účinnejšie než v prípade momentálne najpredávanejšieho elektrického vozidla v Európe.

Emilio Herrera, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Kia Motors Europe uviedol: „Model Soul bol od svojho vzniku pre značku Kia skutočným priekopníkom. Pred desiatimi rokmi vytvoril segment mestských crossoverov a keď sme predstavili variant Soul EV, išlo o prvý plne elektrický crossover. Nová Kia e-Soul predstavuje ešte väčší prelom, keďže v Európe ju uvádzame štandardne vybavenú elektrickým pohonným ústrojenstvom s predĺženým dojazdom – bez možnosti výberu spaľovacieho motora.

Lítium-iónové polymérové akumulátory Kia novej generácie ponúkajú väčšiu energetickú kapacitu. Energetická hustota akumulátorových článkov 250 Wh/kg dosiahnutá novými chemickými vlastnosťami umožňuje uložiť v článkoch až o 25 % väčšie množstvo energie vo vymedzenom objeme než akumulátor končiaceho modelu Soul EV s pomerom 200 Wh/kg.

Akumulátor 64 kWh s predĺženým dojazdom akumulátora je spojený s ) elektromotorom s výkonom 150 kW (204 k), s ktorým môže vozidlo e-Soul najazdiť až 452 kilometrov na jedno nabitie (na základe kombinovaného cyklu WLTP). Spotreba energie akumulátora 64 kWh je iba 157 Wh/km v kombinovanom cykle WLTP – čo je o 24 % lepšia účinnosť než má momentálne najpredávanejšie elektrické vozidlo v Európe. Model e-Soul s dlhším dojazdom má v mestskom prostredí spotrebu energie len 109 Wh/km (mestský cyklus WLTP). Model e-Soul s dlhším dojazdom, ktorý má pohonnú jednotku s maximálnym krútiacim momentom 395 Nm dostupným od stavu nehybnosti a výkon o 84 % vyšší než jeho predchodca, zrýchli z 0 na 100 kilometrov za hodinu len za 7,9 sekundy.

Akumulátor 39,2 kWh so štandardným dojazdom napája účinný elektromotor s výkonom 100 kW (136 PS). Model e-Soul so štandardným dojazdom dokáže na jedno nabitie najazdiť až 277 kilometrov (172 míľ) vďaka vylepšenej účinnosti akumulátora, a to pri maximálnom krútiacom momente 395 Nm a výkone, ktorý je o 23 % vyšší než v prípade končiaceho modelu Soul EV. Energetická účinnosť modelu predstavuje 145 Wh/km (kombinovaná metodika WLTP), čo je o 30 % viac než má najpredávanejšie auto na elektrický pohon v Európe, čím sa stáva jedným z najúspornejších elektromobilov na svete.

Obidva modely sú štandardne vybavené kombinovaným systémom nabíjania (CCS) rýchlonabíjačkou, s ktorým je možné skrátiť zastávky na dobíjanie. Obidva akumulátory možno dobiť z kapacity 20 % na 80 % len za 42 minút rýchlonabíjačkou 100 kW s jednosmerným prúdom.

Nová Kia e-Soul sa bude v Európe štandardne predávať rovnako ako všetky modely Kia so značkovou zárukou kvality spoločnosti Kia: s bezkonkurenčnou zárukou 7 rokov/150 000 kilometrov, ktorá sa vzťahuje aj na elektromotor a akumulátor vozidla. Nový model e-Soul sa začne v Európe predávať koncom prvého štvrťroka 2019.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov