Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Formula E: V Mexiku infarktový finiš pre di Grassiho

Nováčika sezóny Pascala Wehrleina delilo v pretekoch Formuly E v Mexico City od premiérového triumfu len niekoľko decimetrov. V samotnom finiši mu však došla energia a prvenstvo doslova spadlo do monopostu Lucasa di Grassiho. Vyhralo tak Audi pred BMW a Venturi.

Svedkami až nečakane veľkej drámy boli diváci v závere mexických pretekov. Toto sa tak často nevidí. Napínavé situácie, zvraty a v neposlednom rade smolné momenty až do posledných decimetrov. Aj štvrté preteky v piatej sezóne elektrickej formuly tak majú iného víťaza.

Pre Brazílčana di Grassiho to je prvý triumf v tejto sezóne, hoci ešte pri vjazde do poslednej zákruty vyzeralo všetko úplne inak. Do záverečnej šikany ešte ako vedúci muž pretekov nabehol Nemec Wehrlein. Vzápätí sa však stali nevídané veci. Pár centimetrov pred cieľovou páskou mu došli poslední zbytky energie v akumulátoroch.

Na chrbát mu pritom dýchalo hneď niekoľko ďalších pilotov s minimálnymi rozostupmi. Di Grassi ich predbehol ešte na dráhe, potom Wehrlein od jury obdržal ešte päťsekundovú penalizáciu za obranný manéver a skrátenie šikany. Zelenáč v službách Mahindra Racing sa tak prepadol až na šiestu priečku.

Neskutočnú dávku smoly v kombinácii s netaktickou kalkuláciou a výpočtom energie predviedol aj tím Nissan e.dams. Obom ich jazdcom došla energia rovnako v poslednom kole, pričom v tej dobe okupovali tretiu, respektíve štvrtú priečku. Tieto „minely“ katapultovali na stupne víťazov Portugalčana Antonia Felixa da Costu z BMW a Švajčiara Edoarda Mortaru z Venturi.

Výrazný posun skrz výsledkovú listinu účastníkov pretekov v mexickej metropole zaznamenal druhý pilot Mahindry Jerome D’Ambrosio. Belgický pilot po štarte z devätnástej priečky preťal cieľovú pásku napokon na štvrtej pozícii. Posunul sa tak znovu do celkového vedenia v elektrickom šampionáte po štyroch pretekoch.

Mimochodom, samotné preteky v jeho začiatku narušila veľká nehoda, ktorú zavinil Brazílčan Nelson Piquet z Jaguaru. Červené vlajky boli vyvesené potom, čo rozbil svoj monopost po kolízii s Francúzom Jeanom-Éricom Vergneom zo stajne DS Techeetah Formula E Team. Pozastavenie pretekov trvalo necelú polhodinu.

Krátko po štarte pretekov na mexickom okruhu sa Piquet snažil blokovať predbiehajúci manéver svojho súpera, avšak zrejme nečakal prudké spomalenie a preletel cez monopost Francúza Vergneho. Pre Brazílčana so slávnym menom spojeným s históriou F1 sa preteky skočili, Vergne síce pokračoval, ale stačilo to len na 13. miesto.

Nováčik Wehrlein potvrdzuje výbornú formu, ale v aktuálnom ročníku 2018/2019 nie je jediný lídrom, ktorý o víťazstvo nakoniec prišiel v závere. V predchádzajúcich pretekoch v uliciach hlavného mesta Chile si pre triumf išiel Sébastien Buemi. Bývalý víťaz Formule E sa ale náhle „oprel“o zvodidlá a nádej na úspech mu vypršal pred nosom. Francúz sa posťažoval, že to nebola jeho chyba, ale že ho zradila elektronika vozidla.

Konečné výsledky pretekov Maxico City ePrix 2018/2019 nájdete tu:

Priebežné poradie jazdcov v seriáli Formula E 2018/2019 po 4 pretekoch nájdete tu:

Priebežné poradie tímov v seriáli Formula E 2018/2019 po 4 pretekoch nájdete tu:

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov