Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fatálna jazda v protismere v Čechách

Štvrtková jazda v protismere na českej diaľnici D5 stála život 83-ročného šoféra. Paradoxne, len o deň neskôr uzavrela česká polícia diaľnicu D10 kvôli autu 71-ročnej vodičky, ktoré v protismere spôsobilo dve ľahšie nehody.

Konštatujeme to síce veľmi neradi, ale v Českej republike sa snažia zastaviť negatívny trend. Evidujú tam totiž narastajúci počet vodičov, ktorí jazdia na diaľnici v protismere. Podľa informácii z polície musia u našich západných susedov ročne riešiť až takmer tristo podobných prípadov.

Okrem šoférov pod vplyvom alkoholu a iných omamných látok sú najčastejšími delikventmi dôchodcovia za volantom. Pritom odborníci sa zhodujú, že spoločne s cúvaním, je jazda v protismere najväčším a najnebezpečnejším dopravným priestupkom na diaľnici.

Vráťme sa však k spomínaným dvom autám, ktoré sa v závere tohto pracovného týždňa objavili v protismere na dvoch českých diaľničných úsekoch. K fatálnej zrážke došlo vo štvrtok 14. feburára odpoludnia na diaľnici D5 pri Rokycanoch.

Podľa neoficiálnych zdrojov informácií spomínaný senior v Škode Octavia vošiel do protismeru pri Ejpoviciach na Exite 67. Potom jazdil minimálne dva kilometre v opačnom smere v rýchlom, teda ľavom pruhu. Následne došlo k čelnej zrážke s mladým, 26-ročným vodičom Peugeotu, pri ktorej utrpeli obaja šoféri vážne zranenia. Starší šofér na druhý deň v nemocnici skonal.

„Z dopravnej nehody záchranná služba transportovala muža ročník 1936 vo vážnom stave s početnými poraneniami a zaistenými dýchacími cestami do Fakultnej nemocnice na urgentný príjem. Z druhého automobilu transportovali muža ročník 1993 v kritickom stave so zaistenými dýchacími cestami tiež na urgentný príjem,” uviedla ešte vo štvrtok tlačová hovorkyňa záchranárov.

Nie je zatiaľ jasné, prečo spomínaný senior jazdil v protismere, ale jednou z pravdepodobných možností bol jeho pokročilý vek. Pre šoférov – seniorov sú v českých zákonoch predpísané povinné lekárske prehliadky. Tie musia vodiči absolvovať v 65, v 68 rokoch, a potom vždy každé dva roky.

Jedného človeka odviezli českí záchranári do nemocnice aj v piatok (15. februára 2019) po nehode, ktorá súvisela s jazdou auta v protismere po diaľnici D10. Jeho 71-ročná šoférka sa vyhýbala vozidlám smerujúcim k Turnovu, hoci sama išla na Škode Felicia smerom na Prahu. Dorazila od 38. kilometra až na 31., kde ju zastavili policajti. „Dychovou skúškou bola u ženy vylúčená prítomnosť alkoholu,“ uvádza sa v policajnej správe.

V Rakúsku, Nemecku, ale aj na Slovensku sú pri vjazdoch na diaľnicu umiestnené veľké reflexné tabule s gigantickou šedou rukou vyplnenou značkou pre „jednosmerky“. V Českej republike však rovnakú osvedčenú značku budú inštalovať na vybraných diaľničných navádzačoch až v pirebehu tohto roka.

Tlak a kritika českej verejnosti sa zvýšil aj vďaka tragickej nehode z augusta minulého roka. Len 28-ročný šofér Jan Kočka mladší sa na diaľnici D11 dostal do protismeru, kde v plnej rýchlosti zabil šoféra nákladného vozidla. Počas desivej autonehody sám utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov