Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opel predstavil novú Zafiru Life

Opel Zafira sa ukázala v novej generácii. Ak vám toto auto niečo pripomína, nemýlite sa. Je súrodencom koncernových modelov PSA Peugeot Citroën.

Prevzatie automobilky koncernom PSA Peugeot Citroën sa prejavilo aj na novej generácii modelového radu Zafira. Až na niekoľko dizajnových zmien je totiž zjavným súrodencom modelov Citroën SpaceTourer a Peugeot Traveller. Túto zmenu však netreba vnímať negatívne, skôr naopak. Nová Zafira Life totiž ponúkne mimoriadne bohatú paletu modelov, z ktorej si toho správneho favorita vyberie každý záujemca o priestranné rodinné auto. Na výber budú tri verzie karosérie (Small, Medium, Large), pričom do všetkých troch bude si môžete objednať až deväť sedadiel.

Pre optimálnu trakciu na nespevnenom povrchu je Opel Zafira Life vybavený systémom regulácie trakcie IntelliGrip. Hneď od štartu predaja bude k dispozícii aj verzia s pohonom  4×4. Systém pohonu všetkých kolies bude dodávať špecializovaná firma Dangel.

Zafira Life je vybavená mnohými asistenčnými systémami. Kamera a radar monitorujú oblasť pred vozidlom. Systém rozoznáva aj chodcov prechádzajúcich cez cestu a pri rýchlosti do 30 km/h môže iniciovať núdzový brzdný manéver. Inteligentný adaptívny tempomat prispôsobuje rýchlosť podľa vozidla idúceho vpredu pri zachovaní nastaveného odstupu a v prípade potreby dokáže spomaliť na rýchlosť 20 km/h. Asistenčný systém pre udržiavanie jazdného pruhu a systém na monitorovanie únavy vodiča pomáhajú vodičom, ktorí trávia veľa času za volantom. Asistent diaľkových svetiel, ktorý automaticky prepína z diaľkových na tlmené svetlá, je aktívny pri rýchlosti nad 25 km/h. Unikátnym prvkom v tomto segmente je farebný head-up display, ktorý premieta údaj o rýchlosti jazdy, vzdialenosti od vozidla idúceho vpredu a grafické symboly pre navigáciu na predné okno v bezprostrednom zornom poli vodiča.

V priebehu roka 2019 budú aj v modelovom rade Zafira Life zavedené telematické služby Opel Connect. Užitočné služby ako Live Navigation s dopravnými informáciami v reálnom čase, priame spojenie s dispečingom asistenčne služby a núdzové volanie v prípade nehody poskytnú vodičovi a spolujazdcom intenzívnejší pocit istoty. Posádka si bude môcť privolať pomoc v priebehu niekoľkých sekúnd stlačením červeného tlačidla. Ak sa nafúknu airbagy a aktivujú napínače bezpečnostných pásov, núdzové volanie sa vyšle automaticky aj s údajmi o polohe vozidla.

Pre optimálnu trakciu na nespevnenom povrchu je Opel Zafira Life vybavený systémom regulácie trakcie IntelliGrip. Hneď od štartu predaja bude k dispozícii aj verzia s pohonom  4×4. Systém pohonu všetkých kolies bude dodávať špecializovaná firma Dangel. Začiatkom roka 2021 Opel uvedie na trh aj čisto elektrickú verziu, ktorá bude predstavovať ďalší míľnik na ceste k elektrifikácii značky.

Opel Zafira Life bude mať svoju svetovú premiéru na  autosalóne v Bruseli 18. januára 2019 (dni pre verejnosť 19.-27. januára 2019). Objednávky začne Opel prijímať vo februári. Začiatkom roka 2021 Opel uvedie na trh aj čisto elektrickú verziu, ktorá bude predstavovať ďalší míľnik na ceste k elektrifikácii značky.

Peter Lacena, foto: Opel

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov