Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Daimler a Bosch: San José pilotným mestom autonómnych taxíkov

San José je s vyše miliónom obyvateľov tretím najväčším mestom amerického štátu Kalifornia. Podľa demografických štúdií však nastane v tomto regióne v priebehu dvoch desaťročí nárast obyvateľstva o 40 percent, čo sa prejaví aj v rastúcich požiadavkách na prepravu osôb a dopravnú infraštruktúru.

San José sa chce pripraviť na budúcnosť, a tak so spoločnosťami Daimler a Bosch uzatvorilo dohodu o spustení pilotého programu plnoautomatizovanej prepravnej služby (taxislužba na privolanie) založenej na aplikácii bez vodiča (SAE Level 4/5). Podľa plánov by mal projekt začať fungovať už v priebehu druhej polovice roka 2019. Spoločnosti plánujú službu poskytovať vybraným zákazníkom, technológia autonómnej jazdy bude zabudovaná vo vozidlách Mercedes-Benz Triedy S. V rámci pilotného projektu budú mať používatelia možnosť nastúpiť do samojazdiaceho automobilu monitorovaného bezpečnostným vodičom na definovanom mieste a nechať sa odviezť do svojho cieľa.

Spolupráca na vývoji plnoautomatizovaného jazdenia bez vodiča (SAE Level 4/5) v mestskom prostredí prinesie spoločnostiam cenné skúsenosti, ktoré  prispejú k zlepšeniu plynulosti premávky v mestách a zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Plnoautomatizované jazdenie je však kľúčové nielen z pohľadu komfortu a bezpečnosti. Významne totiž uľahčí aj mobilitu ľuďom so zdravotným obmedzením či ľuďom bez vodičského preukazu. Testovacia oblasť sa nachádza pozdĺž dopravných tepien San Carlos Street/Stevens Creek Boulevard medzi centrom mesta a západom San José.

„Pilotný projekt ukáže, ako môžu autonómne vozidlá prispieť k naplneniu požiadaviek na prepravu osôb v blízkej budúcnosti,“ povedal o projekte Sam Liccardo, starosta mesta San José. „Mnoho rokov sa dôsledne venujeme vývoju autonómnych automobilov. Vďaka tomuto pilotnému projektu získame cenné poznatky, aby sme plnoautomatizované vozidlá optimálne prepojili s budúcimi používateľmi služieb mobility,“ povedal Dr. Michael Hafner, vedúci oblasti automatizovaného jazdenia spoločnosti Daimler AG. „Mestskú dopravu musíme vnímať po novom. Autonómne jazdenie bude dôležitou súčasťou obrazu mestskej dopravy budúcnosti,“ tvrdí Dr. Stephan Hönle, vedúci úseku výroby pre automatizované jazdenie spoločnosti Robert Bosch GmbH.

Mercedes-Benz testuje od roku 2014 automatizované vozidlá v regióne Sunnyvale/Kalifornia a od roku 2016 má porovnateľné povolenie aj pre okolie Stuttgartu. Spoločnosť Bosch je prvým automobilovým subdodávateľom na svete, ktorý začiatkom roka 2013 spustil testy automatizovanej jazdy (SAE Level 3) na verejných cestných komunikáciách v Nemecku a v USA.

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov