Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW končí so spaľovacími motormi

Nemecká automobilka Volkswagen ohlásila koniec výroby spaľovacích motorov. Posledné vozidlá s touto technológiou vyvinie v roku 2026 a predávať ich bude zhruba do roku 2040. V budúcnosti sa sústredí na elektromobily.

Na stretnutí výrobcov automobilov organizovanom švédskym denníkom Handelsblatt o tom informoval vedúci firemný stratég Michael Jost. Nie všetci v automobilovej branži sú však takí radikálni, Volvo zatiaľ ohlásilo len koniec naftových agregátov.

„Hlásime se k dohode z roku 2015,“ povedal Jost s odkazom na rok, keď bola uzatvorená parížska klimatická zmluva. „Jej ciele bude možné naplniť len vtedy, keď v roku 2050 nebude po uliciach jazdiť žiadne auto so spaľovacím motorom,“ dodal Jost.

Najväčší výrobca áut v Európe, ktorý je aktívny aj na Slovensku, ohlásil už v polovici novembra, že v následujúcich piatich rokoch navýši investície do elektromobility, autonómneho riadenia a digitalizácie na takmer 44 miliárd eur.

Na samotné elektromobily bude z tejto čiastky vyčlenených 30 miliárd eur. Takzvané hybridné modely s niekoľkými zdrojmi energie hrajú totiž vo firemných plánoch len sekundárnu úlohu. Istý význam mali podľa Josta len v prechodovej fáze. „Teraz nastáva skutočný ´elektrovek´,“ uzavrel tému Jost.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov