Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lada s novou automatickou prevodovkou

Ruský automobilový gigant si stráži svoje postavenie na trhu. Nové modely priebežne dostávajú nielen nový dizajn, grafiku zadných svetiel, či integrované smerové svetlá vo vonkajších  zrkadlách. V ponuke nechýbajú parkovacie senzory, klimatizácia, multimediálny systém s navigáciou, parkovacia kamera a USB port. To všetko sú pre Ladu novinky.  Nezaostáva ani technika.

Spoločnosť AvtoVAZ  v týchto dňoch oznámila, že v snahe vyhovieť aj tým najnáročnejším zákazníkom vyrobila v závode v Togliatti prvé kusy hatchbacku  Lada Xray s automatickou prevodovkou nového typu. Ako alternatívu k v súčasnosti montovaným prevodovkám pripravila model vybavený japonskou automatickou prevodovkou Jatco JF015E. Táto sa osvedčila v niektorých  modeloch  renomovaných značiek automobiliek Mazda, Mitsubishi,  Nissan či Suzuki. Podľa informácií,  ktoré v týchto dňoch uverejnil oficiálny denník ruskej vlády Rossijskaja Gazeta  sa pripravované auto dostalo zo  stavu prototypu do predvýrobnej šarže.  Termín uvedenía crossoveru  Lada Xray s japonskou prevodovkou  na ruský trh zatiaľ nebol potvrdený. Očakáva sa, že prvé kusy dodajú do dílerskej siete niekedy začiatkom  roka 2019.

Podľa predbežných údajov bude prenos CVT kombinovaný s motorom Nissan HR16 s objemom 1,6 litru a výkonom 114 koní, ktorý bol použitý a  nainštalovaný na Xray v prvej fáze predaja (rad HR16 + CVT je v súčasnosti v platforme Renault Logan a Sandero Stepway ). Je pravdepodobné, že tento variátor bude nakoniec prispôsobený motoru VAZ s objemom 1,8 litrov. Hlavnou výhodou variátoru Jatco JF 15E oproti robotizovanej prevodovke AMT s jednou spojkou z Togliatti je predvídateľná kontrola zaťaženia, hladký prechod obrátok a dynamickejšie zrýchlenie. Deklarovaná minimálna životnosť bezstupňovej  prevodovky Jatco JF015E pre modely platformy Renault – Nissan je približne  250 tisíc kilometrov. Uvažuje sa, že v budúcnosti má celkom nahradiť súčasne dodávanú prevodovku z Togliati. O koľko drahšia bude  Lada Xray CVT v porovnaní s “mechanickou” a “robotickou” verziou  hatchbacku, zatiaľ neoznámili. Súčasný luxusný Xray stojí v Rusku 735 000 rubľov, čo je približne 11 000 eur. Za automat si zákazníci priplatia ďalších 25 000 rubľov (374 €).

Juraj Paška, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov