Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford Mondeo Hybrid aj ako kombi

Automobilka Ford v budúcom roku predstaví vylepšenú radu modelov Mondeo Hybrid s úsporným benzín-elektrickým pohonom. Úplnou novinkou bude praktický a priestranný variant Mondeo Hybrid kombi.

Nové Mondeo Hybrid kombi umožní ťažiť z predností hybridného pohonu aj zákazníkom, ktorí potrebujú väčšiu prepravnú kapacitu. Použitá hnacia sústava umožňuje v mnohých prevádzkových režimoch jazdu na tichý a úsporný elektrický pohon, pritom však zachováva dojazd a slobodu tradičného spaľovacieho agregátu.

Elegantné kombi bolo vyvinué výlučne pre európsky trh. Podrobnou špecifikáciu a ceny vylepšenej rady Mondeo Hybrid zverejní Ford pred zahájením predaja. Vďaka svojej hospodárnosti a nízkym emisiám CO2 predstavujú tieto vozidlá príťažlivú alternatívu ku vznetovým motorizáciám pre firemných a rovnako aj súkromných zákazníkov.

Mondeo Hybrid sa aktuálne ponúka s dynamickou štvordverovou karosériou, ktorej nízka línia strechy pripomína športové kupé. Hnaciu sústavu Fordu Mondeo Hybrid tvorí špeciálne vyvinutý zážihový dvojlitrový motor, ktorý pracuje v Atkinsonovom cykle a elektromotor slúžiaci ako podpora spaľovacieho agregátu.

Chýbať prirodzene nemôže ani generátor umožňujúci rekuperačné dobíjanie kvapalinou chladenej, recyklovateľnej líthium-ion batérie s kapacitou 1,4 kWh, ktorá je uložená za zadnými sedadlami. Rekuperáciou je možné zachytiť až 90 percent energie, ktorá je pri spomaľovaní či brzdení inak stratená a nevyužitá.

Ford Mondeo Hybrid môže jazdiť a v čisto elektrickom režime. Najmä pri posúvaní sa v mestskej premávke a zápchach ponúka tichú a extrémne hospodárnu prevádzku. Celkový výkon hybridnej sústavy je 138 kW (187 k), kolesá sú poháňané cez automatickú prevodovku s plynule meniteľným prevodom, ktorú vyvinul priamo Ford.

K úspornejšej jazde šoférom pomáhajú rovnako podporné systémy ako ukazovateľ Smartgauge, ktorý uľahčuje sledovanie spotreby paliva a elektrickej energie, riadenie s elektrickým posilňovačom, ďalej elektrický pohon klimatizácie, chladiacej sústavy a podtlakových systémov, ktorý výrazne znižuje zaťaženie motora.

V ponuke komfortných technológií nechýba systém Active City Stop, aktívny parkovací asistent, zadné bezpečnostné pásy s integrovanými airbagmi, infotainment SYNC 3 alebo adaptívne LED svetlomety. Mondeo Hybrid je prvý hybridný model Fordu, ktorý sa vyrába na starom kontinente. Rovnako ako modely Ford Mondeo so zážihovými a vznetovými motormi sa „rodí“ v španielskej Valencii.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov