Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen Touareg: Neslušne dobrý

Volkswagen Touareg. Keď ho koncipovali, najvyšší koncernoví šéfovia mali asi dovolenku. Touareg totiž šliape na päty tým najprémiovejším SUV. A nie iba konkurenčným.

Touareg patrí medzi modely, ktoré sa navždy zapíšu do automobilovej histórie. Práve on totiž patril medzi prvé „luxusné a zároveň dostupné“ SUV. Zároveň je to netypický Volkswagen, pretože podľa mňa netrpí na „značkový šovinizmus“. S Touaregom ste sa nikdy nemuseli hanbiť zaparkovať medzi Audi, BMW či Mercedesy. Nikto ho totiž nebral ako „Volkswagen“, ale ako „Touareg“. A to meno vždy malo šmrnc. Stelesňovalo istý status, ale aj robustnosť, ktorú si Touareg postupne budoval rôznymi výpravnými cestami okolo sveta, alebo účasťou na dakarských rely. Lenže vieme, aká je dnes doba. Autá sú luxusnejšie, ale zároveň „vymäknutejšie“. Platí to aj pre nový Touareg? To som sa snažil zistiť v tomto veľkom teste.

Nie a nie prestať

Áno, aj nie. Nový Touareg už nemôže mať vo výbave uzávierky diferenciálov. Lenže koľko ľudí si Touareg kupovalo ako auto do ťažkého terénu? Navyše mechanické diferenciály vie dnes prakticky stopercentne nahradiť elektronika, takže niet za čím plakať. Čo sa však týka luxusu, je tu hneď niekoľko dôvodov na oslavu. Životný cyklus Touaregu bol relatívne dlhý, a tak keď dostali inžinieri príležitosť realizovať sa, nevedeli, kde prestať. Vzduchový podvozok? Jasné, ten tam musí byť. Adaptívne tlmiče? Samozrejme. A čo takto pridať riadenie zadnej nápravy, nech je auto obratnejšie v meste a stabilnejšie na diaľnici? Bez problémov. Ešte by to chcelo aktívne stabilizátory… A veľký head-up displej. A LED Matrix svetlomety. A nočné videnie! A čo keby bola v interiéri obrovská 15-palcová obrazovka? A k tomu ešte jedna 12,3-palcová? Áno, dajme to tam. Všetko. Aby v koncerne nevznikla občianska vojna, jediné, čo Touareg oproti Q7 mať nemôže, je sedem sedadiel. Tak či onak, byť na mieste Q7, tak sa dosť trasiem.

Nemecká kuchyňa

Od doby, keď VW Touareg kraľoval svojmu segmentu, uplynulo veľa času a konkurencia je teraz oveľa silnejšia než predtým. Preto vo Volkswagene nenechali nič na náhodu. Prinajmenšom dobre nakonfigurovaný kúsok vás vie dostať do pomykova. Ja som mal na test Touareg vo výbave R-Line a vďaka tým správnym príplatkom vzbudzoval naozaj špičkový dojem. Začnem interiérom: hneď na začiatok vás ohúri tzv. Innovision Cockpit. Vo VW si povedali, že fyzické ovládače sú zastarané, a tak sa miesto tlačidiel pozeráte na obrovské obrazovky s jemným rozlíšením. Prepracovaný digitálny prístrojový štít má teraz viac možností zobrazenia a zároveň jednoduchšie ovládanie. Dych vám však vyrazí až 15-palcový hlavný displej. Ten spolu s prístrojovým štítom tvorí v podstate súvislú plochu, ktorá je trochu zakrivená. Presne zakrivenie obrazovky chýba napríklad Mercedesom. K tejto obrovskej obrazovke je pripojených hneď niekoľko dobrých nápadov. Napríklad jej samotná veľkosť znamená, že jednotlivé virtuálne tlačidlá sú celkom rozmerné a nie je taký problém ich trafiť ani počas jazdy. Druhou fajn vychytávkou je možnosť usporiadať si položky v menu podľa seba a dokonca si vytvoriť niekoľko „skratiek“ s priamym prístupom. Ešte na prezentácii to vo Volkswagene prirovnali ku kuchyni. Skriniek a vecí je veľa, ale ak si v nich spravíte vlastný poriadok, vždy všetko rýchlo nájdete. Veľmi sa teším, že sa do rýchlej voľby dá vytiahnuť aj regulácia podsvietenia prístrojov. Stále to nemá na dokonalosť fyzického ovládača, ale je to oveľa lepšie než doteraz. Inžinieri Volkswagenu mysleli aj na stálosť a čistotu dizajnu interiéru. Obrazovka je pokrytá špeciálnou vrstvou, ktorá odpudzuje odtlačky prstov a funguje to veľmi dobre! Pre čo najpohodlnejšie písanie je rovno pod obrazovkou vystúpená palubná doska, aby ste si pri zadávaní mali o čo oprieť ruku. To je taktiež šikovný a užitočný nápad. Napriek tomuto všetkému vo Volkswagene nepodľahli túžbe mať všetko dotykové. Funkcie ako hlasitosť, výstražné smerovky či jazdné režimy majú svoje vyhradené fyzické ovládače. Napriek tomu, že nepatrím medzi fanúšikov dotykového ovládania, musím uznať, že Touareg to celé dotiahol najbližšie k dokonalosti. Exteriér sa podľa mňa tiež podaril na výbornú. Jeho dizajn je mohutný, avšak so správnou dávkou atletickosti. Darí sa mu byť vážny a elegantný, ale aj rázny a dominantný.

Aj naozaj

V prípade Touaregu nastáva ten vzácny prípad, že celkové auto je lepšie, než naznačuje súčet jeho parametrov. Vo Volkswagene totiž odolali pokušeniu venovať zbytočne veľa pozornosti písmenu „S“ zo skratky SUV a namiesto toho sa zamerali na pravý, nefalšovaný luxus. Naštartovanie motora 3,0 TDI  s výkonom 210 kW (286 k) a maximálnym krútiacim momentom 600 Nm odhalí jeho výborné odhlučnenie a príkladnú kultivovanosť. Sekvenčným voličom osemstupňovej automatickej prevodovky zvolíte D a Touareg sa mimoriadne jemne pohne vpred. Pri pokojnej jazde po okreskách v režime Comfort sa zdá, akoby mal Touareg 3 tony. Vznešene a ticho sa vznáša nad vozovkou, pričom si zachováva elegantné a plynulé pohyby karosérie. Napriek veľkosti kolies dokáže krásne odfiltrovať rázy aj od väčších nerovností, pričom auto pocitovo stále perfektne drží pokope. Stačí však prudší pohyb volantom a Touareg akoby narýchlo zhodil 1,5 tony a zatočí s takou vervou a sebaistotou, až sa človeku trochu preorganizuje vesmír. Umožňujú to jeho adaptívne tlmiče, ktoré dokážu v zlomku sekundy zmeniť svoju tuhosť v závislosti od jazdnej situácie, ale aj aktívne natáčanie zadnej nápravy. To Touaregu prepožičiava nečakanú agilitu, ale zároveň sebaistú stabilitu vo vyšších rýchlostiach. Celé to funguje bez toho, aby to vodič explicitne vnímal. Výsledkom je iba kombinácia komfortu a jazdných vlastností, aká sa len tak často nevidí. Samozrejme, že rýchlosť a ochota reagovať na pokyny volantom sa len zvyšujú, keď si nastavíte režim „Normal“ alebo nebodaj „Sport“. V každom z nich si však Touareg vždy zachováva v pohode akceptovateľnú mieru komfortu. Mimochodom, páči sa mi, že jednotlivé režimy si viete zvoliť priamo cez jeden z veľkých otočných ovládačov pri lakťovej opierke.

Úžasná elektronika

Druhý otočný ovládač slúži na nastavenie výšky vzduchového podvozka. Základná svetlá výška je 230 mm, avšak tá sa dá zdvihnúť o 25 mm v režime Off-Road a o ďalších 45 mm v režime Special Off-Road. Dokopy máme teda k dispozícii svetlú výšku až 300 mm, ak je to potrebné. Pre uľahčovanie nastupovania a nakladania vecí je možné Touareg aj znížiť o 40 mm buď z kabíny, alebo tlačidlom z priestoru kufra. Pri rýchlej jazde sa zas Touareg zníži sám o 25 – 35 mm, aby získal lepšiu stabilitu a zároveň nižší aerodynamický odpor a  aj nižšiu spotrebu paliva. Poďme však do terénu. Práve tu sa ukázalo, že mechanické uzávierky diferenciálov sú do istej miery prežitok, najmä v triede luxusných SUV. Elektronika Touaregu je totiž taká citlivá, že dokáže v momente presmerovať väčšinu hnacej sily motora prakticky na jedno koleso, ak je to potrebné. Permanentná štvorkolka pracuje s medzinápravovým diferenciálom Torsen. Má elektronikou kontrolované variabilné rozdelenie krútiaceho momentu, pričom na prednú nápravu dokáže preniesť až 70 % a na zadnú 80 %. Namiesto redukcie je tu skrátený prvý prevodový stupeň a v praxi to celé funguje neuveriteľne. Žiadne prískoky, Touareg ani len nečaká na úplnú stratu trakcie jedného kolesa a už hľadá, kam inam by poslal výkon. Dajú sa s ním plynulo prejsť ozaj ťažké prekážky. S „vypumpovaným“ podvozkom má navyše veľmi slušné nájazdové uhly a v teréne sa s ním otočíte na prekvapivo malom mieste. Jeho priemer otáčania je iba 11,2 metra. Na porovnanie, Golf má priemer otáčania 11 metrov a nemá kufor s objemom 810 litrov.

Praktická stránka

A aj praktická využiteľnosť Touaregu patrí k jeho silným stránkam. Jeho interiér je perfektne variabilný. Zadné sedadlá sú jednotlivo posuvné, majú nastaviteľné opierky a sú sklopné do roviny. To znamená, že základný batožinový priestor s objemom až 810 litrov je možné ešte zväčšiť, prípadne tvarovať podľa potreby. Zadní pasažieri majú k dispozícii klimatizačné výduchy pod prednými sedadlami, klasické výduchy v stredovom tuneli, ale aj menej tradičné, na B-stĺpikoch. V prípade, že je Touareg vybavený štvorzónovou klimatizáciou, dokáže auto rozpoznať, ktoré sedadlá sú obsadené a chladiť iba tento priestor. To šetrí energiu, a teda aj palivo.

V prvom rade pohoda

Brázdiť cesty s novým Touaregom je veľmi upokojujúci zážitok. Bavilo ma, ako ma Touareg nenútil jazdiť ani rýchlo, ani pomaly. Nemusel som sa mu prispôsobovať – auto sa vždy dokonale prispôsobilo mne. Napriek plejáde jazdných režimov som mal 90 % času auto v komfortnom režime a v ňom sa správalo ako pravá limuzína. Napriek vysokej karosérii auto s pasažiermi pri jazde nehádže z jednej strany na druhú ani na cestách s prepadnutými krajnicami. Podvozok si vždy zachováva dokonalú kompozíciu. A to náš model ešte nebol vybavený aktívnymi stabilizátormi, ktoré by mali jazdné vlastnosti aj komfort posunúť ešte o kus ďalej! Motor 3,0 V6 TDI je veľmi príjemný spoločník. Je neuveriteľne tichý a kultivovaný, pričom pri pokojnom tempe sa s ním dá jazdiť neskutočne úsporne. Dokonca aj v uvoľnenejšej mestskej premávke nie je problém dostať sa k spotrebe 6 l/100 km. Medzi mestami to môže byť aj menej. K dosiahnutiu dobrej spotreby mi pomáhalo aj samotné auto. V závislosti od mojej rýchlosti mi v patričnej vzdialenosti pred rýchlostným obmedzením vždy dvakrát zavibroval plynový pedál. Stačilo ubrať plyn a auto sa akurát dokotúľalo do obce (alebo k úseku so zníženou maximálnou rýchlosťou) tak, aby som musel brzdiť iba minimálne. Touareg sa dokáže gúľať poriadne ďaleko. V režime „Eco“ je to ešte podporené inteligentnou voľnobežkou. Tá vyradí rýchlosť pri ubratí plynu, avšak ak začnete dobiehať pomalšie auto alebo sa blížite k rýchlostnému obmedzeniu, zaradí rýchlosť späť a začne brzdiť motorom. Na diaľnici už cítiť vyšší odpor vzduchu mohutnej karosérie a Touareg tam spapá medzi 7,5 – 8 l nafty na 100 km. K motoru však smeruje jedna výčitka. Nevedno, či pre ekologické alebo „hardvérové“ dôvody má Touareg s testovaným motorom dosť výraznú turbodieru. Pri pokojnej jazde si ju nevšimnete, avšak pri pokuse o dynamickejší progres budete niekedy na motor doslova čakať. Niekedy vám to čakanie znepríjemní aj prevodovka, ktorá sem-tam zbytočne podradí, namiesto toho, aby využila silu motora. A že jej je teda dosť. 600 Nm dokáže s veľkým autom pohnúť nečakane dynamicky. Niekedy však kopanec príde trochu nečakane, pretože auto sa pre turbodieru najprv odmieta rozbehnúť. Vy intuitívne viac zatlačíte na plyn a vtedy prevodovka podradí a Touareg zrazu zrýchľuje oveľa viac, než by ste chceli. Taktiež sa mi nepáčilo, ako sa auto nevie rázne rozbehnúť napríklad do križovatky. Prvú sekundu sa doslova modlíte, či sa stihnete pohnúť a potom dostanete plný kopanec do chrbta. Ja som si na to zvykol a začal som s autom jazdiť doslova pokojne, ale nemyslím si, že takto by to malo byť.

Virtuálni pomocníci

Nový Touareg je ako vlajková loď Volkswagenu prepchatá asistenčnými systémami. Nesmiem zabudnúť na adaptívny tempomat, ktorý prispôsobuje rýchlosť nielen obmedzeniam, ale aj profilu cesty. Ten však poznáme z Arteonu. Novinkou je tu varovanie pred kolíziou pri vyparkovávaní, ktoré nefunguje iba pri cúvaní, ale aj pohybe vpred. Ja som si však najviac užíval nočnú jazdu. Nie len, že sa vtedy interiér ponorí do efektného kúpeľa krásneho ambientného osvetlenia, ale k slovu sa dostanú úžasné matrix LED svetlá IQ.Light. Tie svietia doslova božsky a majú dve nové funkcie: sú schopné označiť ostrým lúčom chodcov, ktorí sa nachádzajú nebezpečne blízko vypočítanej dráhy auta. Spolu s nočným videním je tak jazda v noci oveľa bezpečnejšia. Ďalšou funkciou je tlmenie osvetlenia dopravných značiek. Pri maximálnom výkone týchto svetiel vás totiž dokáže oslepiť aj odraz od dopravných značiek. Touareg ich rozpozná a stlmí tie elementy, ktoré ich osvetľujú. Veľmi efektné sú aj tzv. off-road svetlá. Vtedy Touareg svieti všetkým, čo má, a naozaj vytvára z noci deň. Špeciálny tvar predných svetlometov umožňuje Touaregu svietiť v rozsahu väčšom než 180°, čo oceníte nielen v teréne, ale aj v križovatkách, pri nočnom parkovaní alebo na kruhových objazdoch. Nový Touareg je naozaj výborne vymyslený. Je krásny, veľmi pohodlný, nevtieravo inovatívny a sympaticky užitočný. Jeho technológie dávajú zmysel a fungujú vynikajúco. Je to jedno z najväčších prekvapení tohto roka.

Čo treba uznať:                   Touareg je presne taký, aký mal byť.

Čo nám chýbalo:                 Lepšie reakcie motora na plyn.

Čo nás prekvapilo:             Komfort, jazdné vlastnosti a ten veľký displej.

 

TABUĽKA
Volkswagen Touareg 3,0 V6 TDI R-Line Audi Q7 3,0 TDI quattro Volvo XC90 D5 AWD R-Design
Cena
Základ/verzia/test [€] 49 990/69 430/86 520 60 450/67 750/– 61 100/67 500/–
Záruka 2 roky bez obmedzenia km 2 roky bez obmedzenia km 3 roky/150 000 km
Technika
Valce/ventily/palivo V6/24V/vznetový preplňovaný V6/24V/vznetový preplňovaný R4/16V/vznetový preplňovaný
Prevodovka A8 A8 A8
Zdvihový objem valcov [cm3] 2 967 2 967 1 969
Výkon [kW (k) pri min-1] 210 (286)/4 000 200 (272)/3 250 – 4 250 173 (235)/4 000
Krút. moment [Nm pri min-1] 600/2 250 – 3 250 600/1 500 – 3 000 480/1 750 – 2 250
Max. rýchlosť [km/h] 235 234 220
Zrýchlenie 0-100 km/h [s] 6,1 6,3 7,8
Priemerná spotreba paliva výrobca/test [l/100 km] 6,6/7,0 5,7/– 6,2/–
Emisie CO2 173 149 162
Parametre
D/š/v [mm] 4 878/1 984/1 717 5 052/1 968/1 741 4 950/2008/1 776
Rázvor náprav [mm] 2 904 2 994 2 984
Objem batož. priest. [dm3] 810 890 721
Prevádz. hmotnosť/užitočné zaťaženie [kg] 2 070/780 2 070/695 1 989/761
Objem palivovej nádrže [l] 75 85 71
BT áno, AUX áno, USB áno, Wi-Fi áno, MirrorLink áno, ø15, 810 l, čas na okruhu: N/A BT – áno, AUX – áno, USB – áno, Wi-Fi – áno, MirrorLink – áno, ø8,3“, 890 l kufor, čas na okruhu: N/A BT – áno, AUX – áno, USB – áno, Wi-Fi – áno, MirrorLink – áno, ø8,7“, 721 l kufor, čas na okruhu: N/A
+ jazdné vlastnosti, komfort + perfektný podvozok + výborné sedadlá
+ komfort + variabilita interiéru + exkluzívny dizajn interiéru
+ výborný infotainment + dostupná 7 m verzia + dostupná 7m verzia
+ famózne svetlá + otočný ovládač + dobrá odozva na plyn
+ šesťvalec + spotreba – zbytočne tvrdý a búchavý podvozok
– pomalá odozva na plyn – cena – iba štvorvalcové motory
– max. 5 miest na sedenie – úzke sedadlá vzadu – cena

 

Text: Juraj Hrivnák, foto: autor

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov