Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Moskvu ovládala Lada 4×4 Vision!

Na práve prebiehajúcom medzinárodnom moskovskom autosalóne 2018 - (29. augusta – 9. septembra) je najväčší záujem o domácu značku Lada.

V rozsiahlej expozícií predstavuje päť noviniek a tak je na ich stánku poriadna tlačenica. Najväčšia pri koncepte Lada 4×4 Vision, pokračovateľovi legendy ruských ciest, ktorú aj u nás poznáme pod názvom Lada Niva. Lenže Niva sa len s malými obmenami vyrába už 41 rokov a tak je najvyšší čas, že  po štyroch desaťročiach od spustenia výroby terénneho vozidla, ktoré bolo prvým SUV s permanentným pohonom oboch náprav vôbec,  prichádza AvtoVaz ktorého väčšinovým vlastníkom je aliancia Renault-Nissan  s konceptom druhej generácie Nivy.  Nová Niva Lada 4×4 Vision  je  podľa vyjadrení odborníkov doslova revolúciou. Treba povedať, že koncept z Ruska vyzerá naozaj pôsobivo.

Najzásadnejšia zmena nastane v tom, že z ikonického off-roadu sa stane SUV.  Súčasná Lada 4×4 má napríklad nárazníky, 4×4 Vision o ne prichádza a nahradzuje ich lakovanými plochami. Lada 4×4 si má zachovať excelentné vlastnosti v teréne a tým sa líšiť od konkurenčných SUV a crossoverov, ktoré sa na terénne autá len hrajú. Moskovská štúdia má preto extrémne veľkú svetlú výšku, masívne chránený podvozok a terénne plášte. Originál pripomína len vzdialene, napríklad vetracími otvormi v zadnom stĺpiku,  či zdaním trojdverovej karosérie. V skutočnosti  má však koncept päť dverí, pričom zadný „maskovaný“ pár sa otvára protismerne. Nechýbajú ani typické štylistické prvky nových Lád. Medzi dizajnovými počinmi vás na prvý pohľad upúta odvážne tvarovanie karosérie na boku do štylizovaného písmena X a výrazné tvary predných partií, ktoré si osvojili osvetľovaciu techniku LED. „Vďaka modelu 4×4 Vision demonštrujeme v novom SUV jedinečný, expresívny, odvážny a energický dizajn, ktorý inšpiroval legendárny predchodca Lada 4×4“ –  povedal riaditeľ dizajnu značky Steve Mattin.

Plastové karosárske panely dodávajú konceptu status nadčasovosti. Na prvý pohľad pôsobí domáce SUV ako trojdverové, ale v skutočnosti má päť dverí,  kľučky zadných dverí sú skryté. Tvar X – je základným lajtmotívom karosárskych vychytávok. Motív písmena X nájdeme nielen na prednej maske,  bočných prelisoch, ale dokonca aj na tvarovaní panoramatickej strechy a v grafike reflektorov.  Bočné prelisy pôsobia odvážne a podľa ruských serverov sa hneď po uvedení stali predmetom diskusií a vášnivých debát v miestnej tlači.  Celý koncept sa prezentuje v zlatohnedom  laku s chrómovými a oranžovými dekoráciami. Nechýba ani ruská trikolóra na prednom blatníku.

Nový model má pritom na dĺžku len 4 200 milimetrov, čo je o 140 mm menej, ako Dacia Duster a o 40 menej ako súčasná 5-dverová verzia Lady 4×4.. Priestranne a luxusne pôsobí ak celkom nový interiér, s hranatým volantom a palubnej doske ktorej dominujú rozmerné displeje v úlohe prístrojového panelu aj infotainmentu. 4×4 Vision získal ochranu predných a zadných nárazníkov, rovnako ako prahy a predĺžené oblúky kolies. Navyše, crossover sa môže pochváliť pôsobivou svetlou výškou.

Koncept ponecháva priaznivý dojem, hoci jeho sériové spracovanie  bude určite oveľa pokojnejšie . Aktuálne sa koncept predviedol na moskovskom autosalóne, ale o jeho prípadnom uvedení na trh vo forme produkčného modelu sa ešte nehovorí. Pokiaľ by sa AvtoVazu podarilo zachovať čas medzi uvedením konceptu a jeho skutočným predajom  ako v prípade poslednej Vesty, mohli by sme novú Ladu 4×4 vidieť na cestách už do dvoch rokov. Súčasná Lada 4×4 ostane totiž na linkách až do roku 2021, dokonca sa ráta s jej modernizáciou.

Text: Juraj Paška, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov