Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dve muchy jednou ranou!

Ak patríte do skupiny ľudí, ktorí by radi vlastnili nielen kus americkej, ale aj svetovej histórie z obdobia II. svetovej vojny, potom mám pre vás tip. Spoločnosť Hyman Ltd. totiž predáva vojenský úžitkový automobil Dodge WC 51 a motocykel Harley-Davidson WL z roku 1943 za 69.500 dolárov (56.088 eur).

Už z úvodu je zrejmé, že nasledujúce riadku sú venované hlavne „army-fanatikom” a milovníkom vojenskej techniky. Spomínaná spoločnosť Hyman Ltd., ktorá dala do predaja dvojicu vojenských dopravných prostriedkov vo vynikajúcej kondícii, má sídlo v americkom St. Louis. Špecializuje sa na predaj veteránov a výnimočných klasických automobilov.

Prečítajte si aj: Upps, máte smolu! Dodge vyrobil posledný Viper

Firma Dodge Brother Corp. z Detroitu vyrába automobily od roku 1915. Tie sa napokon uplatnili ako v civilnom sektore, tak v armádnej oblasti. Dodge WC bola séria amerických vojenských úžitkových vozidiel používaných v druhej svetovej vojne. V roku 1937 pociťovala americká armáda potrebu zaradiť do výzbroje moderný automobil s pohonom všetkých kolies a s nosnosťou okolo jednej tony.

Navyše, vozový park americkej armády sa v tom čase skladal z vozidiel od viac ako 100 výrobcov. Preto chcela mať univerzálny model, ktorý bude mať množstvo spoločných náhradných dielov. V spomínanom roku tak uzavrelo vtedajšie ministerstvo obrany USA kontrakt s koncernom Chrysler na vývoj automobilu s pohonom všetkých náprav.

Továreň Dodge ponúkla svoj prototyp jedenapoltonového automobilu, ktorý bol podrobený náročným testom. Po úspešných skúškach armáda USA objednala hromadnú sériovú výrobu a celá kapacita továrne Dodge bola využitá na výrobu automobilov pre vojenské zložky.

Do výroby bol zavedený poltonový úžitkový automobil v troch základných variantoch: valník, veliteľský a zdravotnícky. Tieto vojenské vozidlá dodávala americká armáda počas II. svetovej vojny aj spojencom, v rámci zmluvy o pôžičke a prenájme sa dostali aj do býhvalého ZSSR, kde sa využívali v značnej miere. Niekoľko automobilov mala vo svojom „archíve“ aj samostatná Československá obrnená brigáda a 1. československý armádny zbor.

V prípade modelu Dodge WC51 je v predu na pevnom ráme umiestnený šesťvalcový motor označený
T-214. Je to radový šesťvalec, štvortaktný agregát s objemom 3773 ccm a výkonom 92 koní pri 3200 ot./ min. Ventilový rozvod je SV. Palivová nádrž má 113 litrov a automobil s ňou absolvuje 440 km. Pohonnú zmes pripravoval karburátor Zenith 29 alebo Carter ETW1.

Motor vojenského „úžitkáča“ WC51 umožňuje spaľovať aj nekvalitné nízko-oktánové palivo. Maximálna rýchlosť vozidla je stanovená na 90 km/h. Na agregát nadväzuje suchá kotúčová spojka a štvorstupňová prevodovka so spätným chodom. Tento vojenský „džíp“ mal celkovo dobrú priechodnosť terénom, čomu nahrávala aj svetlý výška vozidla (267 mm).

Automobil má stály pohon zadnej tuhej nápravy s možnosťou pripojenia nápravy prednej. Nápravy sú zavesené na poleliptických pružinách. Brzdy sú bubnové v kolesách ovládané hydraulicky. Kolesá majú terénny vzor a používajú rozmer 9,00 – 16. Elektrický rozvod bol 6V, ale u štábnych a na špeciálnych vozidlách sa používalo 12V.

Vojenské úžitkové automobily Dodge sa líšili od seba rôznymi typmi karosérií a označením. Model WC51 sa používal ako nákladné vozidlo na prevoz zbraní. Ďalšie varianty auta sa používali napríklad ako ambulancia, veliteľský voz (s navijakom), radiovozidlo, model na údržbu telefónneho spojenia alebo ako pohotovostný opravárenský automobil.

Technické údaje Dodge WC 51 (1943)
Značka: Dodge
Vyrobené v: USA
Typ: Dodge T214 – WC 51
Počet vyrobených strojov: cca 125.000
Motor (typ, počet valcov): Dodge T-214, zážihový, 6 valcov
Chladenie: kvapalina
Kubatúra (ccm): 3775,28
Vŕtanie (mm): 82,55
Zdvih (mm): 117,557
Výkon (výkon/ot. Min): 92HP/3 200
Karburátor (značka, typ): Zenith 29, Carter ETW 1
Karoséria: valníková
Počet miest: 9
Dĺžka (mm): 4250
Šírka (mm): 2100
Výška (mm): 1700, so strechou 2180
Rázvor (mm): 2489
Pohotovostná hmotnosť (kg): 2560
Celková hmotnosť (kg): 3360
Pohon: 4×4
Prevodovka: manuálna (4+1)
Ráfik: 8J x 16
Pneumatiky: 9,00 x 16
Max. rýchlosť (km/h): 90
Spotreba (l/100km): 20 – 25
Nádrž (objem l): 113
Palivový systém: mechanická pumpa
Brzdy: hydraulické bubnové

 

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov