Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najspokojnejší sú vodiči Toyoty

Organizácia JD Power zverejnila výsledky prieskumu, ktorý sa zaoberá tým, ako sú majitelia spokojní so svojím novým vozidlom. Prieskum prebehol v Nemecku a týkal sa vozidiel starých 1 až 3 roky, ktoré ich majiteľ vlastní už aspoň 12 mesiacov. Najlepšie v ňom skončila Toyota.

Vodiči v prieskume hodnotili celkom 177 položiek, medzi ktorými boli nielen jazdné vlastnosti, ovládateľnosť alebo samotný motor, ale napríklad aj pohodlnosť sedadiel, výbava, alebo napríklad infotainment. V každom bode museli účastníci prieskumu vyhodnotiť, ako sú s ním spokojní, a zároveň sami pomenovali problémy, na ktoré počas užívania narazili. Výsledkom je množstvo problémov na 100 áut, čo JD Power označuje indexom PP100. Z toho vyplýva, že čím nižšie číslo auto získalo, tým je v očiach zákazníkov kvalitnejšie a tým sú s ním spokojnejší.

Prvé miesto obsadila Toyota s indexom 101. Jej model Yaris sa zároveň stal najlepšie hodnoteným vozidlom v kategórii malých áut. Rovnakú hodnotu 103 potom v rebríčku získali automobily Seat a Volvo. Na chvoste skončilo BMW s hodnotou 185, pred ním Fiat s hodnotou 179 a treťou najhoršie hodnotenou automobilkou je Audi s indexom 163.

Najviac kritizované boli položky ako vlastnosti motora, prevodovka, ale tiež príliš vysoká spotreba, respektíve to, že auto spotrebuje oveľa viac paliva, než výrobca sľuboval. Všeobecne si však všetky značky polepšili. Priemerný index totiž dosiahol hodnotu 133, zatiaľ čo vlani to bolo 155. K najväčšiemu posunu došlo pri hodnotení exteriéru, výbavy a ovládania vozidla. Prieskumu sa zúčastnilo 14 292 vodičov, ktorí si svoje vozidlo zaobstarali medzi februárom 2015 a aprílom 2017.

JD Power (PL), foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov