Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz predstavil sedan triedy A

Nový Mercedes-Benz triedy A sme si boli vyskúšať iba nedávno. Automobilka však pracuje na plné obrátky, a tak na trh uvádza druhú verziu karosérie. Klasický štvordverový sedan prináša eleganciu aj väčší batožinový priestor.

V siahodlhej záplate crossoverov a SUV je pohľad na klasickú športovo strihnutú limuzínu balzamom pre moje oči. O rastajúcej dôležitosti tohto segmentu trhu svedčí fakt, že sedan je druhou karosárskou verziou novej generácie kompaktných modelov, ktorú Mercedes-Benz predstavil. Ak s takýmto štýlom konštruktéri pristúpili aj k stavbe šiestich ďalších alternatív, máme sa na čo tešiť.

Mercedes Benz A sedan Mercedes Benz A sedan

Mercedes Benz A sedan Mercedes Benz A sedan

V porovnaní s klasickým päťdverovým hatchbackom sedan samozrejme narástol do dĺžky (+ 130 mm), krátke veko batožinového priestoru ukrýva objem 420 dm3 (+ 50 dm3).  Nakladanie väčších predmetov uľahčí široký nakladací otvor. Sedan totiž, podobne ako päťdverový hatchback, má delené zadné skupinové svetlá. Interiér novinky zodpovedá o málo staršiemu súrodencovi. Na predných aj zadných sedadlách je miesta nadostač (v rámci segmentu trhu), vďaka pozvoľnejšie klesajúcej línii strechy nebudú chýbať centimetre ani mať hlavami cestujúcich na zadných sedadlách. V prípade karosérie ešte musím spomenúť jednu zaujímavosť. Nový sedan triedy A je s koeficientom odporu vzduchu  cw 0,22, svetovým rekordérom.

Mercedes Benz A sedan

Počas uvedenia na trh automobilka ponúkne po jednom benzínovom a dieselovom motore.  Dieselový A 180d má objem 1,5 litra a maximálny výkon 85 kW (115 k) a benzínový A 200 1,33 litra a maximálny výkon 120 kW (163 k). Obidva motory budú samozrejme k dispozícii aj s osvedčenou dvojspojkovou automatickou prevodovkou 7G-DCT. Neskôr ponuku rozšíria ďalšie agregáty, chýbať by nemalo ani nabrúsené AMG, či verzie s pohonom 4×4 (4MATIC).  Koncepcia podvozku je prevzatá v hatchbacku. Druh použitej zadnej nápravy (viacrvkové zavesenie alebo vlečené ramená) teda závisí od výkonu motora, veľkosti diskov kolies a druhu pohonu.

Mercedes Benz A sedan 

Podobne ako v prípade päťdverového hatchbacku, zákazníci dostanú špičkovo vypracovaný interiér a modernú výbavu z pohľadu komfortu ako aj pasívnej a aktívnej bezpečnosti.

Mercedes Benz A sedan Mercedes Benz A sedan

Spustenie výroby elegantej limuzíny Mercedes-Benz triedy A je naplánované na koniec roka, v rámci uvedenia na trh automobilka pripravilia aj populárnu limitovanú edíciu Edition 1.

Mercedes Benz A sedan

Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov