Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO/New York: Štúdia pick-upu Volkswagen Atlas Tanoak ako sonda na zámorskom trhu

Nový koncept od Volkswagenu budí u zámorskej konkurencii rešpekt.

Návštevníci autosalónu v New Yorku boli svedkami atraktívnej svetovej premiéry v stánku automobilky Volkswagen. Nemecká značka predstavila svoj prvý koncept pick-upu na zámorskom trhu, ktorý dostal názov Atlas Tanoak.  

Nový koncept Tanoak, ktorý vychádza z populárneho modelu SUV Atlas, je so svojou predĺženou kabínou a skrátenou korbou vôbec prvým pick-upom, ktorý vznikol na základoch modulárnej platformy MQB.

Názov konceptu Tanoak má pôvod v prírode. Automobilka si ho požičala od zvláštneho druhu stromu, ktorý rastie na západnom pobreží USA a jeho výška môže dosahovať až 40 metrov. O sériovej výrobe sa zatiaľ nehovorí, továreň Chattanooga v štáte Tennessee však má voľnú kapacitu. Teraz záleží na vyhodnotení ohlasu z autosalónu v New Yorku.

Pod kapotou by sa mal objaviť vidlicový šesťvalec s objemom motora 3,6-litra, maximálnym výkonom 203 kW(276 k)  a krútiacim momentom 360 N.m. Agregát, ktorý ešte doplňujú dva elektromotory s výkonmi 40 a 85 kW, pochádza zo sedemmiestneho Atlasu.

Batérii s kapacitou 18 kWh je možné napájať s klasickej elektrickej siete. V tomto prípade potom ide o plug-in hybrid s kombinovaným výkonom 265 kW, ktorý sa z pokoja na 96 km/h dostane za 7,4 sekundy a dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 209 km/h.

Pick-up Atlas Tanoak je s dĺžkou 5438 mm a rázvorom náprav 3259 mm väčší než Amarok.  Vďaka  modulárnej platforme MQB má menšiu nosnosť a znížené možnosti ťahania prívesov, ale zase podstatne lepšie jazdné vlastnosti a ovládateľnosť.

Pre zvládnutie jazdy v náročnejšom teréne má Atlas Tanoak off-roadové pneumatiky s rozmerom 275/55 R20 a svetlú výšku 236 mm. K dispozícii je osemstupňová samočinná prevodovka s meničom monetu a pohon všetkých kolies 4Motion.


Interiér vychádza zo sériového modelu Atlas s prvkami zo štúdie Atlas Sport Cross. Rovnako ako v novom Touaregu zmizli tlačidlá a iné ovládače, pretože väčšina funkcií sa ovláda cez dva dotykové displeje na stredovej konzole.

Kabína ponúkne dostatok miesta pre kvinteto cestujúcich, ale ďalšie podobnosti s modelom Atlas boli prepracované. Prístrojový panel je digitálny a multimediálny systém pozostáva z veľkého displeja a sériou funkcií.


Nový pick-up disponuje novými svetlami s denným osvetlením, vysoko posadenú kapotu alebo navijak ukrytý uprostred nárazníku. Maska je navyše doplnená o LED-diódy, ktoré dokážu vytvárať pôsobivé animácie.

Predné aj zadní blatníky sú vytiahnuté, čo autu pridáva na agresívnom a dynamickom vzhľade. Zadná časť korby je doplnená LED červenými svetelnými pruhmi, ktoré pôvabne nadväzujú na presvetlenú masku.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov