Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kalifornia a výkonné batériové úložiská

Jedna z najväčších amerických distribučných spoločností elektrickej energie Pacific Gas and Electric (PG&E) plánuje vybudovať batériové systémy s extrémne vysokou kapacitou a výkonom. Úložiská v Kalifornii by mali mať celkovú kapacitu neuveriteľných 2,27 GWh!

PG&E dodáva elektrinu a zemný plyn asi pre 5,2 milióna domácností v majoritnej časti štátu Kalifornia. Zabezpečenie spoľahlivých dodávok elektriny sa ale ukazuje byť v tejto časti USA pomerne problematické.

A práve to je zrejme hlavný dôvod, prečo teraz PG&E požiadala kalifornského regulátora CPUC o schválenie celkovo štyroch projektov pre reguláciu siete a ukladanie elektrickej energie do Lithium-Ion batérií.

Prečítajte si aj: Ďalšia Tesla zhorela po tragickej nehode! Môžu za to batérie?

Ich celkový výkon bude 567 MW a úložná kapacita spomínaných 2,27 GWh! Do konca roku 2020 majú byť v Kalifornii podľa predstaviteľov tohto amerického štátu k dispozícii úložiská s celkovým výkonom 1 325 MW.

Prečítajte si aj: Elektromobil Tesla Roadster už letí vo vesmíre! Elon Musk si splnil ďalší sen

Najväčšie z kvarteta avizovaných kalifornských batériových úložisk má totiž mať výkon 300 MW. Úložisko bude schopné dodávať do siete tento výkon po dobu 4 hodín.

Za týmto najväčším projektom stojí americká energetická spoločnosť Vistra Energy. V batériových úložiskách vidí spomínaná zámorská firma príležitosť pre svoj rozvoj. Napokon, okrem iného už stavia 10MW úložisko s kapacitou 42 MWh v Texase.

Predpokladaný termín uvedenia texaskej batérie do prevádzky je naplánovaný na záver tohto kalendárneho roka. Všetky štyri projekty kalifornských batériových úložísk chcú profitovať z toho, že budú využívať infraštruktúru pôvodne vybudovanú pre elektráreň Moss Landing.
Prečítajte si aj: Recyklované batérie z Nissanu Leaf rozsvietili japonské mestečko

Druhý najväčší projekt v tejto oblasti predstavila Tesla. Kalifornské úložisko spoločnosti vizionára Elona Muska má byť schopné dodávať výkon 182,5 MW po dobu 4 hodín, čo odpovedá kapacite730 MWh. Pôjde o takmer 6x výkonnejšiu batériu, ako má Tesla v južnej Austrálie (100 MW/129 MWh).

Prečítajte si aj: Takto sa vyrába najnovšia Tesla

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov