Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Divergent Blade – prvý športiak z 3D tlačiarne

Máte záujem o superšportový automobil vyrobený pomocou špeciálnej 3D tlačiarne, ktorý je schopný akcelerovať z nuly na stovku za 2,2  sekundy? V takom prípade sa obráťte na spoločnosť Divergent Microfactories (DM), ktorá vyrába výkonný model Divergent Blade.

Automobil samozrejme nebol vytlačený ako jeden kus. V podstate je to skladačka, ktorej jednotlivé diely tvoria trubky z uhlíkových vlákien a hliníkové spojky. Napriek tomu, že je Blade pevný a odolný, váži len 635 kg. Jeho zadné kolesá poháňa štvorvalec z Mitsubishi Lancer Evo X.

Tento agregát má zvýšený objem na 2,4 litra s väčším plniacim tlakom turbodmýchadla, takže dáva celkový výkon 729 koní, ktorý posiela na kolesá cez šesťstupňovú sekvenčnú prevodovku. Automobil, ktorý dokáže okrem benzínu jazdiť aj na CNG, nemá z tlačiarne len agregát, kolesá a pneumatiky.

To najpodstatnejšie však nie sú športové výkony, ale technológia jeho výroby. Použitá tlačiareň nie je obyčajným 3D strojom, ale špeciálnou mašinou, ktorá spracúva hliníkový prach pomocou laserového lúča na finálny výrobok.

Prečítajte si aj: GFG Style Sibylla – posuvné predné sklo aj bizarné nasadanie

Hlavná štrukturálna časť je celá vytlačená, pričom použité boli ľahké a vysoko odolné materiály ako hliník, karbón a titán. Podvozok auta je poskladaný z jednotlivých dielov, ktoré sú k sebe prilepené epoxidovou živicou a ešte zaskrutkované. Celý podvozok váži len 46 kg! Z karbónu sú vyrobené tiež sedačky, palubná doska a celý interiér.

Firma DM plánuje výrobu vozidiel v 3D tlačiarňach rozšíriť a sľubuje, že svoje 3D tlačiarne ponúkne menším podnikom po celom svete. Divergent Microfactories chce „tlačiť“ nielen superšportiaky, ale aj bežné mestské autá či pick-upy. Ročne by chceli dodať na trh 10.000 podvozkov, jeden za cenu okolo 1800 eur.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov