Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Najstráženejší most v Rusku

Nedávno otvorený  most cez Kerčský prieliv (medzi Čiernym a Azovským morom), ktorý spája Krym s Krasnodarským krajom  má vyšší rating ako Putin. Nedávny výskum verejnej mienky priniesol údaje podľa ktorých ho pozitívne vníma viac ako 90 percent Rusov. Veľká časť 23% plánuje navštíviť Krym na autom, prípadne autobusom. Pripomeňme, že vlani  navštívilo Krym 5.4 milióna turistov a hoci záujem je oveľa vyšší, očakáva sa nárast v rámci možností, ktorými toto územie disponuje.  Výhoda sa ponúka sama. Most ktorý má dĺžku 19 kilometrov –(z nich 11,5 kilometrov na pevnine a 7,5 kilometrov  nad morom), prejde automobil za necelých 20  minút. Kapacita mosta dovoľuje prejazd 40 tisíc aut za deň, 14 miliónov pasažierov a 13 miliónov ton nákladu za rok. Prejazd cez Krymský most je bezplatný.

Je zarážajúce, že v ukrajinskej Najvyššej rady odznel z úst poslanca Ihora Mosijčuka návrh,  v ktorom navrhuje a pokladá za potrebné zničenie mostu. Dodal, že keby vykonával funkciu ministra obrany,  určite by na takýto krok pristúpil. Diskusia v Najvyššej rade sa našťastie skončila konštatovaním, že to nie ja také jednoduché.  Každá takáto významná stavba má najvyšší stupeň ochrany a pretože je Ukrajina s Ruskom vo vojnovom stave platí to dvojnásobne.

Komsomolská Pravda v týchto dňoch uverejnila informácie o bezpečnostných opatreniach zameraných na ochranu mosta. Dozvedáme sa, že z vesmíru v režime online stráži most družica. Vzdušný priestor navyše nepretržite monitoruje a  má bojovú pohotovosť letectvo Južného vojenského okruhu.

Na oboch stranách Kerčského prielivu ochraňuje most najlepšia suchozemská bojová technika. Krymský most chránia aj lode Čiernomorskej flotily Ruskej federácie.“ Myslelo sa aj na ochranu pod vodou“ – píše denník.  „Krymský most má svoje oči aj uši aj pod vodou. “Údaje od zabudovaných snímačov sa prenášajú do operačného centra na brehu… Ak sa nejaký objekt priblíži k mostu bližšie ako na 300 metrov, automaticky sa zapína zvukový systém. Je to znamenie, aby sa objekt vzdialil zo zakázanej zóny. Ak sa však priblíži bližšie ako na sto metrov, zvukový signál sa zosilní na takú mieru, aby vyvolával silné bolesti v ušiach…”

jp

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov