Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Najdlhší cestný tunel na svete majú v Nórsku, je päťkrát dlhší ako Branisko!

Najlepšie veci sú zadarmo! Aspoň v tomto prípade to rozhodne platí. Na jeseň roku 2000 sprístupnili v Nórsku najdlhší tunel na svete dlhý 24,5 km, ktorý skrátil cestu z Osla do prístavného Bergenu zo 14 hodín na sedem. Preprava v Laerdalskom tuneli je bezplatná.

Najdlhší cestný tunel na svete, ktorý spája nórske mestá Laerdal a Aurland dostal názov Laerdalský tunel. Je deväť metrov široký a vysoký 6,3 m. O stavbe tunelu rozhodol nórsky parlament v júni 1992, stavať sa začalo v marci 1995 a slávnostne boli obe strany spojené v septembri 1999.

Nórsky tunel otvorili za prítomnosti kráľa Haralda v novembri nasledujúceho roku. Do tej doby držal štatút najdlhšieho cestného tunela Gotthardský tunel vo Švajčiarsku, ktorý meria 16,9 km a do prevádzky ho uviedli v septembri 1980. Z nórskeho tunelu odstránili celkovo 3,27 milióna kubických metrov horniny, ktoré použili na ďalšie dopravné stavby.

Mimochodom, spomínaný tunel v krajine helvétskeho kríža je už svetovou trojkou, pretože na druhé miesto sa v roku 2008 prepracoval čínsky tunel Čung-nan-šan. Ten je dlhý 18 km a vedie cez stredočínsku provinciu Šen-si pod pohorím Čchin-ling-šan.

Jazda v tak dlhých tuneloch s obmedzenou rýchlosťou môže pôsobiť dosť jednotvárne a nebezpečne monotónne: Možnosť hromadnej havárie je vážnou hrozbou pre šoférov. A preto má aj Laerdalský tunel niekoľko zaujímavých „vychytávok“, ktoré spestria inak rutinnú jazdu.

Atraktívna je najmä modro-oranžovo-červená žiara  na troch odpočívadlách. Tunel je dokonale osvetlený a každých 250 m sa nachádza tiesňový telefón. Tunel má protipožiarne odpočívadla každých 125 metrov a tri ohromné jaskyne, v ktorých sa v prípade požiaru otočí aj niekoľko kamiónov súčasne.

Jednotlivé časti Laerdalského tunelu sú vybudované s miernym stúpaním a sklonmi, aby bol zaistený odtok presakujúcej vody. Odvetrávanie je zaistené pomocou gigantických vetrákov. Tie vháňajú čerstvý vzduch do tunelu z oboch strán a navyše sú doplnené o filtre, ktoré zadržiavajú prach a splodiny. Samozrejmosťou je mobilní a rádiový signál.

Laerdálsky tunel sa jemne krúti aj preto, aby šoféri nedostali mikrospánok a nezaspali za volantom. Každý vodič si okamžite všimne rachot, keď prejde perforovanú stredovú čiaru. Bezpečnostný systém v tuneli je nastavený tak, že ak niekto vezme do ruky hasiaci prístroj, spustí alarm, ktorý rozsvieti svetlá v tuneli a objavia sa nápisy „Otočte sa – choďte smerom von.“

 

Mimochodom, Na Slovensku je najdlhším cestným tunelom Branisko, ktorý sa nachádza na úseku medzi Beharovcami a Fričovcami, na rozhraní okresov Levoča a Prešov. Meria necelých päť kilometrov (4,975 km) a otvorený bol v júni roku 2003.

Národná diaľničná spoločnosť odmietla uviesť celkovú cenu výstavby tunela Branisko. Podľa odborníkov však stál jeden kilometer v tom čase 1,6 miliardy slovenských korún. To by znamenalo, že cena najdlhšieho slovenského cestného tunela sa vtedy vyšplhala na necelých 8 miliárd slovenských korún.

Top 10 najdlhších cestných tunelov na svete:
1. Laerdalský tunel (Nórsko) 24,5 km, 2. Čung-nan-šan (Čína) 18 km, 3. Gotthardský tunel (Švajčiarsko) 17 km, 4. Arlbergský tunel (Rakúsko) 14 km, 5. Süe-šan (Taiwan) 13 km, 6. Fréjus (Francúzsko/Taliansko) 13 km, 7. Maj-ťi-šan (Čína) 12 km, 8. Mont Blanc (Francúzsko/Taliansko) 12 km, 9. Gudvangen (Nórsko) 11 km, 10. Pao-ťia-šan (Čína) 11 km

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov