Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bezdrôtové dobíjanie od firiem HATCI a Mojo otvára novú dimenziu pre elektromobily

Americké spoločnosti HATCI a Mojo Mobility urobili významný krok na ceste k budúcnosti elektromobilov. Spoločne totiž dokončili trojročný projekt vývoja rýchlodobíjacieho systému bezdrôtového prenosu energie na testovacej flotile elektromobilov Kia Soul EV.

Projekt realizovaný v spolupráci s úradom pre energetickú efektivitu a obnoviteľné energie Ministerstva energetiky USA prešľapuje cestu k budúcim elektromobilom, ktoré už nebude nutné zapájať do zásuvky (pozn. na obrázkoch sú aj staršie modely Kia Soul EV s tradičným spôsobom dobíjania).

 

HATCI spoločne s firmou Mojo, ktorá je špecialistom na bezdrôtové technológie, vyvinula kompaktný systém bezdrôtového dobíjania. Ten je schopný v rámci rýchlodobíjania dodávať vozidlu výkon cez 10 kW a dosahovať pritom účinnosť 85 % prenosu energie medzi rozvodnou sieťou a autom.

Súčasťou projektu bola aj inštalácia uvedeného systému do piatich vozidiel Kia Soul EV a ich testovania za reálnych podmienok so zameraním na odolnosť, bezpečnosť a jazdné výkony. Systém pomocou elektromagnetického poľa prenáša energiu medzi dvoma cievkami – vysielacou na zemi a prijímacou v spodnej časti vozidla.

Šofér spustí dobíjanie jednoducho tým, že zaparkuje vozidlo nad vysielačom, pričom energia sa potom predáva prostredníctvom induktívnej väzby do elektrického zariadenia, ktoré pomocou takto získavanej energie dobíja batérii v aute. Účinnosť systému je dokonca tak vysoká, že dovoľuje určitú nepresnosť v postavení vysielača voči prijímaču, čím je každodenné používanie pre majiteľa jednoduchšie a pohodlnejšie.

K nasadeniu systému bezdrôtového dobíjania do sériových vozidiel zatiaľ nie sú žiadne plány, avšak úspech tohto vývojového projektu ukazuje, že podobné systémy by sa v budúcich elektromobiloch juhokórejskej značky Kia mohli objaviť.

„Sme nadšení z úspechu tohto systému a jeho účinnosti,“ uviedol prezident HATCI William Freels. „Chceme vyvinúť systém bezdrôtového dobíjania využiteľný pre reálne potreby a s nekomplikovaným používaním z hľadiska spotrebiteľov. Na tejto flotile bezdrôtových vozidiel Soul EV jasne vidíme budúcnosť elektromobilov bez zásuvky.”

 

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov