Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Goodyear ukázal inteligentné pneumatiky budúcnosti

Pneumatiky na autá, ktoré sa už vyrábajú okolo 120 rokov, čaká zmena. Spoločnosť Goodyear prichádza s novinkou, ktorá je úplne odlišná. Na autosalóne v Ženeve prezentovala víziu pneumatík, ktoré sú  určené špeciálne pre autonómne vozidlá. Predstavila aj konvenčnejší koncept kolies, ktoré budú komunikovať s automobilom.

Ako zo sci-fi

   

Svetlo sveta pred časom uzrel model Eagle-360, ktorý na pohľad zaujme svojim tvarom. Ide totiž o pneumatiku, ktorá má guľovitý tvar, vďaka čomu dokáže vozidlo uhýbať do strán bez priamej zmeny smeru. Výsledkom je nadštandardná obratnosť a teda uľahčenie manévrovania v stiesnených priestoroch, napríklad úzkych a preplnených parkoviskách. Pohyb do všetkých strán umožňuje uchytenie k automobilu na princípe magnetickej levitácie. V praxi tak nedochádza k žiadnemu fyzickému kontaktu medzi pneumatikou a vozidlom. Súčasťou výbavy má byť samozrejme aj viacero senzorov. Komunikujú s vozidlom a dodávajú mu informácie, napríklad o poveternostných podmienkach. Autonómne vozidlo tak môže v prípade dažďa spomaliť a na zhoršené podmienky upozorniť ostatné automobily. Za mokra povrch kolies zmäkne, čo pomáha najmä v predchádzaní aquaplaningu. Pneumatika navyše disponuje kontrolou stavu opotrebenia, ktoré dokáže po povrchu rozložiť tak, aby predĺžila svoju životnosť. Vo vnútornej strane plášťa je umiestnený senzor, ktorý odosiela v reálnom čase na server alebo do mobilného telefónu dáta a na základe algoritmov vyhodnocuje stav pneumatiky – jej opotrebenie, teplotu či tlak. Takéto pneumatiky budú včas signalizovať potrebu údržby,

Spolupracuje s výrobcami

Koncept, ktorý sa v spolupráci s vybranými výrobcami automobilov snaží Goodyear dostať do praxe už dnes, dostal označenie IntelliGrip. Založený je na konvenčnom type pneumatík, ktoré sú doplnené o rad senzorov a inteligentných funkcií, ktoré mali premiéru pri konštrukcii pneumatiky Eagle-360. Nechýba tak napríklad detekcia poveternostných podmienok, informácie o opotrebení a tiež dáta o tlaku a teplote pneumatík. Plánovaná je spolupráca s bezpečnostnými systémami vozidla. V akom časovom horizonte by sa technológia IntelliGrip mohla dostať na reálne cesty, zatiaľ nie je známe.

Goodyear (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov