Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Range Rover Sport prvým autom, ktoré vyšlo po schodoch až k čínskej Nebeskej bráne!

Čínsky pilot Ho-Pin Tung pozerá pred historickou jazdou na Nebeskú bránu.

To musíte vidieť! Automobilka Jaguar Land Rover urobila ďalší rekordný zápis do histórie motorizmu. Range Rover Sport P400e PHEV totiž ako prvý automobil pokoril 999 schodov vedúcich k Nebeskej bráne v čínskom pohorí Tianmen.


Jaguar Land Rover je už známy tým, že propagáciu svojich žiadaných automobilov, organizuje v neštandardných a extrémnych podmienkach, či destináciách. Inak tomu nebolo ani tentoraz na juhu Číny v Národnom parku Tianmen, ktorý tvoria obrovské vápencové plošiny so strmými útesmi a ostrými končiarmi.

Čínskemu profesionálnemu pilotovi z tímu Panasonic Jaguar Racing Ho-Pin Tungovi zverili náročnú úlohu aj vďaka jeho skúsenostiam z pretekov 24 hodín Le Mans a Formula E. Domáci jazdec však musel najprv zdolať Dračiu cestu.  To je 11,3 km dlhý úsek pozostávajúci z 99 zákrut a serpentín, na ktorom jazdec musí absolvovať prevýšenie z 200 na 1300 metrov nad morom.

 
 

Ho-Pin Tung mal k dispozícii úplne štandardný Range Rover Sport P400e v plug-in hybridnom prevedení s celkovým výkonom 297 kW (404 k). Používal však príplatkové terénne pneumatiky, ktoré poskytli väčšiu ochranu proti ostrým schodom. Jazdu po schodoch k Nebeskej bráne zvládol voz s istiacimi lanami, ktoré slúžili ako bezpečnostná poistka, ak by došlo k nejakým problémom.


Na prvom úseku používal systém Terrain Response 2 nastavený v režime Dynamic. Na vrchole slávnej cesty potom upravil nastavenie systému Terrain Response pre druhú časť tejto výzvy tak, aby za pomoci výkonného zážihového motoru a elektrickej energie zdolal všetkých 999 schodov so sklonom 45 ° vedúcich k legendárnej čínskej Nebeskej bráne.

Mimochodom, Nebeská brána je 131 metrov vysoký a 57 metrov široký otvor, ktorý vznikol eróznou činnosťou medzi dvoma vrcholmi. Ide o najvyššie položenú jaskyňu svojho druhu na svete, pričom spomínané čísla 99 a 999 nie sú náhodné. Číslo 9 je totiž podľa taoistickej tradície symbolom cisára (syna nebies) a zdôrazňuje záhadnosť tohto miesta na pomedzí ľudského a božského sveta.

„Vo svojej doterajšej kariére som zažil seriál Formula E aj ´efjednotku´, zároveň som zvíťazil v 24hodinových pretekoch v Le Mans, ale toto bola nepochybne jedna z najväčších výziev, akej som kedy čelil. Range Rover Sport PHEV si viedol skvele, keď s prehľadom zdolal horskú cestu a na záver ľahko vyšiel k Nebeskej bráne,“ povedal 35-ročný Ho-Pin Tung, ktorý sa narodil v Holandsku.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov