Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Opäť vyššie

Kia Ceed sme spoznali v úplne novej generácii. Aby automobilka skrátila čakanie, pozvala nás na statickú prezentáciu. Novinka prináša nielen nový dizajn, ale aj najmodernejšiu techniku.

   

   

   

Ceed je pre automobilku architektom úspechu v Európe, a tak k stavbe novej generácie pristúpila s dôrazom na každý detail. Pri prvom pohľade si všimnete športový strih karosérie. No pri druhom, keď sa začnete zameriavať na detaily odhalíte viacero riešení, ktoré oceníte pri každodennom používaní. Mám na mysli nielen novú svetelnú techniku (predné reflektory môžu byť kompletne osadené LED technikou), ale aj umiestnenie hmlových reflektorov, zadných skupinových svetiel či parkovacích snímačov. Toto sú veci ktoré vám ukážu, že praktickosť a kvalitný dizajn sa vylučovať nemusia. Či je nový Ceed pekný, nechám na každého z vás. Na kvalite, vyzretosti a nadčasovosti sa ale asi zhodneme.

   

   

Primeraná dávka sebavedomia, ktorá umožňuje neskĺznuť do prehnane emotívnych a módnych postupov a riešení, je zjavná aj kabíne. Pri usporiadaní pracoviska vodiča je rebríček hodnôt nastavený správne. Na prvom mieste je prehľadnosť a ergonómia a na ďalších kvalita použitých materiálov a dielenského vypracovania. Podobne možno hodnotiť aj veľkosť a kvalitu sedadiel. Pri vodičovom môžete dostať to, čo mám osobne veľmi rád. Možnosť zmeny sklonu sedáku. Vzadu je miesta tak akurát, s hlavou som nemal problém napriek tomu, že vystavené auto malo veľké strešné okno. Na dverách potešili dva elektrické spínače, jeden slúži na ovládanie okna a druhý na vyhrievanie sedadla. Batožinový priestor medzigeneračne podrástol, aktuálne budete mať k dispozícii 395 dm3.

   

Vozidlo samozrejme dostane najmodernejšiu generáciu techniky z oblasti komfortu ako aj aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Novinkami sú napríklad vyhrievané čelné sklo, či bezdrôtové nabíjanie telefónu. Veľmi zaujímavo znie schopnosť druhej generácie systému stráženia jazdy v jazdnom pruhu. Asistent totiž sleduje nielen vozidlá pred vodičom ale identifikuje aj vhodný priestor v iných jazdných pruhoch na bezpečný presun.

   

Zostava pohonných jednotiek novinky je pragmaticky komplexná. Pre staršie klientelu zostal v ponuke atmosférický štvorvalec 1.4 MPi (73 kW/100 k), za ním nasledujú preplňované agregáty 1.0 T-GDi (88 kW/120 k) a 1.4 T-GDi (103 kW/140 k). Fanúšikovia nafty dostanú úplnú novinku – štvorvalec 1.6 CRDi, ktorý bude na výber v dvoch výkonových úrovniach (85 kW/115 k a 100 kW/136 k). Všetky motory automobilka sériovo dodáva so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou, pre motory 1.4 T-GDi  a 1.6 CRDi je pripravený aj osvedčený dvojspojkový automat 7-DCT.

Nový Ceed sa v Žiline začne vyrábať v máji, na trhu by sa mal objaviť koncom druhého štvrťroka 2018.

Text: Peter Lacena, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov