Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VIDEO: Čínska automobilka GAC Motor útočí na severoamerický trh!

Expandujúca čínska automobilka GAC Motor v Detroite zaujala aj elektrickým konceptom Enverge.

Automobilka GAC Motor sa pomaly, ale isto tlačí na severoamerický trh. Najrýchlejšie rastúci výrobca vozov v Číne sa nedávno predstavil po štvrtý raz na medzinárodnej automobilovej výstave v Detroite (NAIAS 2018), kde ukázal svetu elitnú modelovú radu vozidiel.


Spoločnosť GAC Motor vystavovala v Detroite premiérovo v hlavnej hale vôbec ako prvá čínska automobilka v histórii a rozhodne sa nemala, za čo hanbiť. K videniu boli sedan GA4, futuristický koncept Enverge, minivan GM8, luxusné sedemmiestne SUV GS8 a vlajková loď označená GA8.

 

Model GA4, vyvinutý na modulárnej architektúre GAC (G-CPMA), má byt jedným z hlavných modelov značky, ktorý bol oficiálne uvedený na trh 18. januára v čínskom Šanghaji. Štátom vlastnená automobilka už predáva na čínskom trhu autá pod značkami GAC, Gonow a Trumpchi.

 
 

Štýlový model GA4 popisuje automobilka ako kvalitný rodinný sedan s dostatočným vnútorným priestorom a komfortom. Predná časť modelu GA4 je vybavená širokou mriežkou s troma chrómovanými vodorovnými čiarami, ktoré sú sústredené v podobe loga v tvare G, ktoré lemuje svetlomety. Zadná časť modelu GA4 má zakrivené zadné svetlá LED.

Interiér zahŕňa slušný komfort, takže na dobré sa ľahko zvyká. K dispozícii sú nastaviteľné a vyhrievané sedadlá, či pripojený zábavný systém zakotvený 8-palcovým displejom. Spoločnosť GAC plánuje neskôr v roku 2018 oznámiť novú anglickú značku a marketingovú stratégiu.

Štúdia elektrického SUV respektíve crossoveru na baterky Enverge sa tvorila na základe požiadaviek severoamerického trhu. Stále sa však zatiaľ jedná len o koncept, takže informácie o technológiách zatiaľ neboli zverejnené.

Hovorí sa najmä o rýchlom bezdrôtovom nabíjaní, ktoré údajne dokáže nabiť elektromobil za 600 sekúnd na takú kapacitu, aby mohlo absolvovať ďalších 390 km. Pri plnom nabití akumulátora (71 kW) uvádza výrobca dojazd necelých 600 km. V interiéri futuristického vozu môžete nájsť niekoľko netradičných riešení.

Samotnou kapitolou sú krídlové dvere, z budúceho tisícročia sú aj sedadlá s nezávisle pripevnenou opierkou hlavy o strop. Svoje nesporné miesto má v interiéri aj oddelený palubný počítač s ilúziou levitovania alebo futuristický volant v štýle Formule 1, či moderných jácht. Konceptu nechýbajú ani naozaj nekonvenčné nápady, ako napríklad implementovanie VR technológie do okien, vďaka ktorému by šofér lepšie vnímal okolie počas nočnej jazdy.


„Pre dosiahnutie nášho cieľa bude v tomto roku založená spoločnosť GAC Motor pre predaj áut v Severnej Amerike,“ uviedol prezident čínskej automobilky Yu Jun. „V marci sa po prvý raz zúčastníme výročnej konferencie NADA v Las Vegas v rámci prípravy na vstup na severoamerický trh vo štvrtom štvrťroku 2019.“


Spoločnosť Guangzhou Automobile Group Motor CO., LTD (GAC Motor) založili v roku 2008 a je dcérskou firmou GAC Group. Automobilka vyvíja a vyrába okrem automobilov tiež motory, komponenty a auto-príslušenstvo. V lani vyrobila firma GAC Motor 500 000 vozidiel  a do roku 2020 sa chce vyšplhať na miliónovú métu. Aktuálne predáva svoje vozy v 14 krajinách.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov