Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tesla mala v USA ďalšiu problematickú nehodu

Automobilka Tesla má kvôli svojmu systému autonómneho riadenia „Autopilot“ v USA opäť problémy. Národná komisia pre bezpečnosť dopravy a Úrad pre ochranu cestnej premávky na vnútroštátnej úrovni vyšetrujú zvláštnu nehodu, pri ktorej Tesla Model S nabúrala v rýchlosti prevyšujúcej 100 km/h do zadného nárazníka hasičskej cisterny.

K netradičnej havárii došlo na rýchlostnej diaľnici 405 pri kalifornskom meste Culver City. O pol deviatej ráno narazilo spomínané vozidlo do odstaveného hasičského auta 42, ktoré zasahovalo pri inej dopravnej nehode na diaľnici. A zatiaľ, čo sa hasiči venovali odstraňovaniu následkov nehody, do ich vozu zozadu narazila čierna Tesla Model S, ktorá sa tom čase rútila rýchlosťou okolo 105 km/h. Dopravnú nehodu označili za ťažkú, pretože celá predná časť Modelu S bola v dôsledku nárazu úplne rozbitá. Šofér našťastie vyviazol bez zranení en s ľahkým šokom.

Z fotografií umiestených na sociálnej sieti lokálnych hasičov je zrejmé, že náraz to musel byť “slušný”. Celá predná časť Tesly je na odpis, kapota je zrolovaná, nárazníky ohnuté a s najväčšou pravdepodobnosťou je poškodené aj predné odpruženie respektíve zavesenie. Hasičská cisterna utrpela niekoľko „odrenín“ a trocha laku.  Ešte na mieste nehody uviedol šofér vyšetrovateľom, že automobil v momente nárazu riadil Autopilot. Na sociálnych sieťach sa okamžite rozvírili debaty o software Tesly, ktorý skutočne mohol nehodu zaviniť. Ale aj tak sa však nejedná o relevantné vysvetlenie, nakoľko Autopilot Tesly je asistenciou pre šoféra, ktorá neposkytuje plne autonómne funkcie.

Po nedávnom probléme s opitým šoférom na moste je tento incident ďalšou vodou na mlyn odporcom, ktorí nevidia v Autopilotovi nič dobrého. Tesla však neustále dôrazne vyzýva motoristov, aby vnímali tento systém len ako podporný, nie úplne autonómny. Najnovší prípad už má pod palcom americká štátna vyšetrovacia agentúra National Transportation Safety Board (NTSB), ktorá sa zaoberá vyšetrovaním leteckých nehôd, určitých typov nehôd na diaľnici, námorných nehôd aj nehôd na železniciach. NTSB už dlhšiu dobu varuje, že systému Autopilot chýba viacej bezpečnostných systémov, ktoré zaistia šoférovú pozornosť.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov