Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Fisker EMotion ohromil dizajnom, batériou aj dojazdom

Musí sa podľa vás Elon Musk a Tesla obávať novej konkurencie?

Do ringu s elektromobilmi vletel ambiciózny hráč. Legendárny automobilový dizajnér Henrik Fisker, predstavil na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES 2018 v Las Vegas elektroauto Fisker EMotion. Nové vozidlo, ktoré má avizovaný dojazd 640 km, má dýchať na chrbát firme Tesla Motors.

 

Stratégia 54-ročného rodáka z dánskeho Allerodu je jasná. Henrik Fisker, ktorý pred desiatimi rokmi spoluzakladal v kalifornskom Anaheime spoločnosť Fisker Automotive, uvádza na trh najskôr prvý luxusný sedan pre bohatšie vrstvy.

Čoskoro však má nasledovať aj cenovo dostupnejšie auto pre strednú triedu. Na vozidle Fisker EMotion zaujme na prvý pohľad aj nestranného pozorovateľa netradičný spôsob otvárania dverí. V interiéri je miesto pre päť ľudí, predovšetkým však každého upúta všadeprítomný luxus.

Vidieť sú karbónové časti a tiež jeden veľký displej s veľkosťou 27 palcov. Ten má slúžiť ako zábavný systém pre cestujúcich v zadu. Na palubnej konzole je displej, ktorý sa svojou veľkosťou zrejme inšpiroval u konkurenčnej Tesly. Hnedý interiér vypadá tiež veľmi vydarene.

Fisker EMotion má na jedno nabitie absolvovať až 640 kilometrov, pričom extrémne rýchle nabitie má prebehnúť za 9 minút. Spomínaných 640 km je reálna hodnota, ktorá bola nameraná podľa cyklu merania EPA, na Slovensku by sa pravdepodobne číslo dojazdu podľa cyklu NEDC prehuplo ďaleko cez 700 km.

Na taký dojazd je samozrejme potrebná ohromná zásoba energie, ktorá sa však musí niekam schovať. Auto so zatiaľ najväčšou kapacitou je Tesla s Modelmi S a X v príznačnej variante 100D, samozrejme s kapacitou 100 kWh. Na spomínaných reálnych 640 km by však ani taká batéria nestačila.

Fisker si tento fakt veľmi dobre uvedomil, preto prizval na spoluprácu spoločnosť LG. Spoločnými silami začali pracovať na batérii, ktorá má nielen výnimočne veľkú kapacitu, ale tiež napätie. Kapacita je o celých 45 % vyššia než u najsilnejšej Tesly a disponuje teda úctyhodnou kapacitou 145 kW.

Azda ešte zaujímavejšie je však napätie celých 800 voltov. Tomuto údaju môže konkurovať len hybridný superšport Koenigsegg Regera s malou 4,5kWh batériou, ktorému batérie dodávajú spolu s elektromotorom poriadny „boost“. Pôvodne mal EMotion disponovať kondenzátormi s grafenom, ale zaujímavá implementácia úschovy energie však pohorela na kolaborácii so spolupracujúcou firmou.

Z čistých elektromobilov sa k modelu EMotion blíži len Concept_One od Rimacu so 650 voltami, pričom Tesla nedosahuje ani polovinu napätia, ktorým disponuje Fisker. Jediným elektromobilom, ktorého batéria by mala disponovať rovnakým napätím, by malo byť avizované Porsche Mission E.

Maximálna rýchlosť Fisker EMotion presahuje 250 km/h. Výkon sa prenáša na všetky štyri kolesá, ktoré využívajú novo vyvinuté pneumatiky od firmy Pirelli (285/35R24 vpredu a 305/35R24 vzadu). Na dĺžku má táto novinka viac ako päť metrov a na výšku okolo 1,4 metra.

Po technologickej stránke nebude v aute chýbať bezdrôtové nabíjania, a to až pre štyri telefóny súčasne. Kvarteto sedadiel sa dá elektricky nastaviť. Ovládať sa bude dať EMotion aj pomocou chytrého telefónu. Čo sa týka ceny, tá štartuje na sume 129.000 amerických dolárov (103.974 €). Auto, ktoré zjavne nie je určené pre chudobnejšie vrstvy, by sa malo k prvým zákazníkom dostať v polovici tohto roku. Za poplatok 2000 USD (1612 €) si ho môžete rezervovať na oficiálnych webových stránkach automobilky.

Dán Fisker založil automobilku Fisker Inc. len minulý rok, ale v motoristickom biznise nie je žiadnym novým pojmom. Napokon navrhol dizajn takých luxusných automobilov ako sú Aston Martin D89, BMW Z8 a mnoho ďalších. Ešte pod hlavičkou firmy Fisker Automotive sa snažil preraziť s plug-in hybridom Fisker Karma. Predalo sa 2000 kusov, ale pred necelými šiestimi rokmi vyhlásil dodávateľ batérii bankrot.

 

-jj-

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov