Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ďalšia údajná manipulácia s emisiami je na svete, Ford čelí súdnej žalobe v USA!

Vozidlá Ford F-250 a F-350 Super Duty sú v USA predmetom súdnej žaloby.

Americká automobilka Ford Motor čelí v Spojených štátoch žalobe, podľa ktorej vybavila svoje dodávkové vozy F-250 a F-350 Super Duty softwarom pre manipuláciu s emisiami, aby zaistila, že úspešne prejdú federálnymi testmi. Žalobu podala v mene majiteľov vozov právnická spoločnosť Hagens Berman.


V žalobe sa uvádza, že Ford manipuláciami s emisným systémom porušil v zámorí federálne predpisy a že emisie dotknutých dodávkových automobilov pri bežnej jazde výrazne prekračujú zákonom stanovené limity.


Spoločnosť Hagens Berman už vlani kvôli podobným obvineniam zažalovala automobilky General Motors a Fiat Chrysler Automobiles. Automobilové emisie sa dostali do centra pozornosti v septembri 2015, keď nemecký koncern Volkswagen v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že do zhruba 11 miliónov naftových automobilov po celom svete nainštaloval software umožňujúci manipulovať s testmi emisií oxidu dusíka.


Terčom žaloby týkajúcej sa vozov F-250 a F-350 Super Duty je okrem automobilky Ford rovnako nemecký výrobca automobilových súčiastok Bosch. Ten bol dodávateľom softwaru, s ktorého pomocou manipulovala s testmi emisií naftových vozov automobilka Volkswagen. Bosch však odmieta všetky obvinenia, podľa ktorých sa na týchto manipuláciách vedome podieľal.


Spoločnosť Bosch sa vlani dohodla, že za urovnanie niektorých civilných žalôb súvisiacich s emisným škandálom Volkswagenu „Dieselgate“ zaplatí v Spojených štátoch amerických čiastku 327,5 milióna dolárov (267,368.765 €). V dohode o urovnaní ale spomínaná nemecká firma nepriznala žiadne pochybenie.

jj-

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov