Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zostanú stáť?

Autonómne autá sú už dnes veľmi múdre. Ako si však poradia s aroganciou niektorých vodičov? Dnes som po ceste do práce absolvoval tradičnú kolónu pri vjazde do Bratislavy. Tradičná bola aj snaha desiatok vodičov predbehnúť tých slušných cez pravý pruh, ktorý štandardne slúži na odbočenie na letisko a výjazd z neho. Keď ma predbehlo minimálne tridsiate vozidlo, povedal som si dosť. A ďalšie som zablokoval. Pán v Nissane Qashqai s TEČ NR… to bral veľmi osobne a emotívne. Gestikuláciou aj nebezpečne agresívnou jazdou ohrozil minimálne ďalších dvoch vodičov. Predbehol ma a jeho ego tým bolo zahojené.

Táto skúsenosť ma priviedla na myšlienku, ako by v tejto situácii zareagovalo autonómne auto. Pustilo by tlačiacich sa vodičov pred seba? Asi áno, situáciu by totiž vyhodnotilo ako potenciálnu kolíziu a zostalo by stáť. A mám taký dojem, že by tam stálo dlho. Veľmi dlho.

Som preto skeptický pri smelých plánoch automobiliek a politikov, ktorí plánujú, že sa na naše cesty dostanú autonómne jazdiace autá už o pár rokov. Nie som si istý, či počítajú s ľudským faktorom. Alebo im softvéroví špecialisti do riadiacich počítačov vložia postup, ako sa nedať a tvrdo si hájiť svoje právo? Asi ťažko. Takže popri technických a technologických možnostiach bude mať na rozvoji autonómne jazdiacich automobilov zásadný vplyv aj to, ako sa na cestách správame my vodiči.

PL, foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov