Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Originál v tretej generácii: komfortný športiak Mercedes CLS v štýle kupé

Mercedes-Benz vytvoril v roku 2003 s modelom CLS nový segment vozidiel, ktorý prvý raz spájal eleganciu a dynamiku kupé s komfortom a funkčnosťou sedanu.

(galéria pod článkom)

Treťou generáciou CLS nadväzuje značka Mercedes-Benz na jedinečný charakter trendsettera: oblúkovou líniou boku, plochou líniou bočných okien a zníženou hornou časťou karosérie (Greenhouse) má nový model gény čistokrvného CLS. Je zároveň ďalším príkladom dôsledného vylepšovania dizajnovej reči zmyselnej čistoty: prelisy aj línie sú výrazne jednoduchšie. A početnými dizajnovými detailmi sa radí do aktuálnej rodiny kupé značky Mercedes-Benz. Jeho koeficient cw 0,26 svedčí o vynikajúcej aerodynamike.

Úplne nová je paleta motorov CLS

Pri uvedení na trh bude zahŕňať tri šesťvalcové modely:
• CLS 350 d 4MATIC (210 kW/286 k, 600 Nm; spotreba paliva kombinovaná 5,6 l/100 km, emisie CO₂ kombinované 148 g/km)
• CLS 400 d 4MATIC (250 kW/340 k, 700 Nm; spotreba paliva kombinovaná 5,6 l/100 km, emisie CO₂ kombinované 148 g/km)
• CLS 450 4MATIC (270 kW + 16 kW/367 k + 22 k; spotreba paliva kombinovaná 7,5 l/100 km, emisie CO₂ kombinované 178 g/km)1 .

Športové vozidlo CLS má aj svoju komfortnú stránku. Potvrdzujú to podvozok so vzduchovým ovládaním pohybu karosérie (AIR BODY CONTROL), riadenie komfortu ENERGIZING ako aj posledná generácia infotainmentu s funkciou Kancelária v automobile (In-Car-Office), pripojenie chytrých telefónov cez Mercedes Benz Link a ich bezdrôtové nabíjanie.
Dotykové pole na stredovej konzole vracia haptické a zvukové potvrdenie obsluhy množstva komfortných funkcií a možností nastavenia.

Sériová výbava CLS je, ako už býva zvykom, rozsiahla: medzi hlavné prvky patria vysokovýkonné svetlomety s LED, 18 palcové-disky z ľahkej zliatiny so zmiešaným osadením pneumatikami, asistent udržiavania v jazdnom pruhu, asistent sledovania povolenej rýchlosti, 12,3-palcový multimediálny displej, náladové osvetlenie vrátane osvetlených ventilačných dýz, služby Mercedes me connect a komunikačný modul s LTE.

Exteriér: suverénne športový v štýle kupé značky Mercedes-Benz
„Nové vozidlo CLS ako archetyp štvordverového kupé je dizajnovou ikonou. V zmysle našej dizajnovej filozofie Hot & Cool sme ho vo svojej DNA extrémne puristicky okresali a súčasne emotívne nabili priam erotickou krásou,“ zdôraznil Gorden Wagener, šéf dizajnu spoločnosti Daimler.

Medzi výrazné detaily prednej časti patrí diamantová maska chladiča s jednou lamelou typická pre kupé značky Mercedes-Benz. Silueta masky chladiča sa otvára smerom dole a preberá tak obrys masky chladiča modelu Mercedes AMG GT. Kapotu motora úplne obklopujú plochy karosérie. Veľmi ploché a široké svetlomety svojimi hranami sklonenými dovnútra dynamicky kopírujú kontúru masky chladiča.

Pre model CLS je typická aj svalnatá zadná línia pliec s plynulým prechodom do plochej zadnej časti. Medzi charakteristické znaky kupé okrem iného patria dvojdielne zadné svietidlá, odrazky vysunuté do nárazníka, umiestnenie evidenčného čísla vozidla na nárazníku, ako aj hviezda umiestnená v strede zadného veka. V nej je v prípade príslušnej výbavy umiestnená vysúvateľná kamera.

Zadné svietidlá s LED s podsvietením Edgelight svojím kryštálovým vzhľadom stavajú rovnako ako predné svetlomety na trojrozmerný svetelný obraz. Ich malá výška zvýrazňuje šírku vozidla.

Interiér: širokouhlý kokpit
Luxusný interiér CLS kupé zanechá dojem svojim čistým základným tvarom, ktorý má rovnako ako exteriér zmyselne plynulé krivky. K tomu sa pridávajú kvalitný výber a spracovanie materiálov.

Športový kokpit navrhnutý s dôrazom na šírku ako aj kombinácia farieb vzbudzujú pocit veľkorysej ponuky priestoru. Na dosiahnutie dynamického celkového dojmu má dizajn tvar vĺn od predných až po zadné dvere a dosahuje výšku stĺpika B.

Novinkou náladového osvetlenia sú osvetlené ventilačné dýzy pripomínajúce letecké turbíny. Športový dojem zvyšujú aj sedadlá s charakterom manufaktúrnej výroby. Na želanie je k dispozícii širokouhlý kokpit s displejom s vysokým rozlíšením; oba displeje s veľkosťou 12,3 palcov sú pritom umiestnené pod spoločným súvislým krycím sklom. Stredová konzola s prvkami z dreva s otvorenými pórmi alebo z vysokolesklého dreva vzbudzuje vďaka ozdobnému prvku dojem, akoby sa vznášala.

Sedadlá boli navrhnuté exkluzívne pre tento konštrukčný rad. Krajné zadné sedadlá sa vizuálne podobajú na predné sedadlá, vďaka čomu vzniká športový dojem samostatných sedadiel. Pritom je CLS kupé prvý raz päťmiestne vozidlo. Operadlá možno na želanie sklopiť v pomere 40/20/40 a rozšíria tak podľa potreby veľký batožinový priestor s objemom 520 litrov.

Inteligentné jazdenie: technika z Triedy S
Nová generácia CLS v mnohých ohľadoch nadväzuje na novú Triedu S, automobilovú vlajkovú loď celého odvetvia: CLS je vybavené najnovšou generáciou asistenčných jazdných systémov s podporou vodiča v rámci balíka asistenčných jazdných systémov na báze trasy.

Ponuka asistenčných jazdných a bezpečnostných systémov je postavená modulárne, sériovo sa dodávajú aktívny asistent brzdenia, asistent udržiavania v jazdnom pruhu, ATTENTION ASSIST, asistent sledovania povolenej rýchlosti, ako aj systém na ochranu cestujúcich PRE-SAFE®. Novinkou a taktiež súčasťou sériovej výbavy je zvuk PRE-SAFE® (v prípade nebezpečenstva kolízie pripraví sluch cestujúcich na očakávaný hluk pri nehode).

Nové vozidlo CLS má vďaka vylepšeným kamerovým a radarovým systémom ešte lepší prehľad o dopravnom dianí vo svojom okolí. Okrem toho do výpočtu zahŕňa spôsob jazdy aj kartografické a navigačné dáta.

Podvozok: na výber sú tri varianty
Nové vozidlo CLS má prednú nápravu so štyrmi ramenami a zadnú nápravu s piatimi ramenami. Sériovo je vybavené dynamicky nastaveným komfortným oceľovým podvozkom. Prostredníctvom jazdných programov možno zvoliť nastavenie Komfort, Šport alebo Šport+. Vodič si tak cez prepínač jazdných programov môže zvoliť charakteristiku vozidla od komfortnej až po športovú.

 

Modely novej CLS CLS 350 d 4MATIC CLS 400 d 4MATIC CLS 450 4MATIC
Počet/usporiadanie valcov 6/R 6/R 6/R
Zdvihový objem (cm3) 2 925 2 925 2 999
Menovitý výkon (kW/k) 210/286 250/340 270/367
Príd. výkon cez EQ-Boost (kW/k) 16/22
Menovitý krútiaci moment (Nm) 600 700 500
Príd. krútiaci moment cez EQ-Boost (Nm) 250
Spotreba kombinovaná (l/100 km)[1] 5.6 5.6 7.5
Emisie CO2 kombinované (g/km)2 148 148 178
Zrýchlenie z 0 – 100 km/h (s) 5.7 5 4.8

Mobilná kancelária v automobile (In-Car-Office

So službou Mercedes me connect Kancelária vo vozidle môže vodič CLS priamo vo vozidle využívať kancelárske funkcie a mať prístup k dôležitým údajom – tak, akoby sa nachádzal vo svojej kancelárii. Funkcia Kancelária vo vozidle napríklad používa údaje o mieste v záznamoch v kalendári a automaticky ich prenesie do navigačného systému vozidla. Používateľ sa okrem toho môže na základe záznamu v kalendári zapojiť do telekonferencie.

Edition 1: na štart príde mimoriadny šperk

Exkluzívnosť CLS možno zvýšiť ešte viac: s modelom Edition 1, ktorá bude k dispozícii po dobu približne jedného roka od uvedenia na trh. Mimoriadny model má sériovo množstvo luxusných detailov výbavy, ktoré sú dostupné iba v rámci modelu Edition 1, ktorú  možno kombinovať so všetkými motorizáciami.

Exteriér vychádza z línie výbavy AMG Line. Medzi osobitné poznávacie znaky patria sériové svetlomety MULTIBEAM LED a 20-palcové disky AMG z ľahkej zliatiny s mnoholúčovým dizajnom s čiernym lakom a lešteným ráfikom kolies.

Daimler (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov