Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kamera DOD RC500S? Duálna ochrana stvorená pre vaše auto

Za posledných 5 rokov stúpa počet registrovaných vozidiel na Slovensku priemerne o 100 000 ročne. Dnes sa na našich cestách pohybujú  3 milióny aut nepočítajúc našich zahraničných návštevníkov.

Každý šofér, už určite zažil na cestách rôzne situácie pri ktorých sa zvyšuje hladina adrenalínu. Či už išlo napríklad o „cestného piráta“, ktorý si potrebuje dokázať  že Vás vie obísť v tej  najnevhodnejšej situácii, alebo neskúseného vodiča ktorý rád zmätkuje. Keď sa do toho pridá ešte nezodpovedný motorkár, cyklista, alebo chodec, ste radi keď to skončí  len dlhým čiernym pásom za vašimi pneumatikami. V každom prípade najlepšie čo môže vodič spraviť je mať o tom nahraný dôkaz čo mu zaistí kamera do auta.

 

Taiwanská značka DOD sa už dlhú dobu zaoberá vývojom kamier do auta. Stojí za nimi už mnoho úspešných autokamier  pri ktorých sa snažili priniesť s každým modelom niečo nové po technickej aj praktickej stránke. Týmto zmenám pomáhal nie len vývoj nových technológií, ale aj zvyšujúce sa nároky dnešných zákazníkov. Spoločnosť DOD nenechala na seba dlho čakať a tento rok priniesla na trh nový model a zároveň aj svoju vlajkovú loď v autokamerách pod názvom DOD RC500S. Treba dodať že sa jedná o duálnu kameru.

Jedná sa o úplne nový koncept  a technológiu na akú sme boli od  spoločnosti DOD zvyknutý. Určite prvé čo nás na tejto autokamere zaujme jej dizajn, ktorý sa úplne líši od predošlých modelov rady LS. Valcovitý tvar hlavnej čelnej aj zadnej kamery majú okrem svojho elegantného dizajnu aj praktické využitie. Vďaka svojmu tvaru sa dá duálna kamera RC500S inštalovať tak aby nezavadzala vo výhľade, bola nenápadná zvonku a dobre vyzerala. Podobne je tomu aj pri zadnej kamere ktorá je o vyše polovicu menšia ako čelná a po inštalácii na zadné sklo ju z vonku skoro vôbec nevidno.

Ďalšou novinkou, ktorú si na kamere všimnete je že nemá LCD displej. Pri modeli  RC500S sa spoločnosť DOD rozhodla riešiť nastavenia a ovládanie autokamery  cez WiFi pripojenie. Pomocou aplikácie vyvinutej priamo pre túto autokameru prepojíte svoj mobilný telefón s RC500S. Okrem zobrazenia prednej a zadnej kamery sa cez aplikáciu dostanete k všetkým potrebným nastaveniam.

Zaujímavou premenou prešlo aj napájanie autokamery. Klasickú Li-on batériu nahradil Super capacitor (super kondenzátor). Oproti Li-on batérii ,ktorá dokáže kameru istú dobu napájať pri nahrávaní bez pripojenia ku zdroju „super kondenzátor “ slúži len na uloženie záznamov pri odpojení od zdroja. Teraz si všetci kladieme otázku akú to má vlastne výhodu?

Neporovnateľný  rozdiel je v životnosti. Klasická Li-on batéria síce udrží energiu dlhšie, ale jej nabíjacie cykly sú obmedzené na niekoľko tisíc. Super kondenzátor sa nabíja úplne inou technológiou ako bežné batérie čo mu umožňuje niekoľko miliónov nabíjacích cyklov. Môžeme teda konštatovať, že využitie super kondenzátora v zariadení akým je autokamera RC500S bolo veľmi dobrým rozhodnutím.

Štandardom na ktorý sme zvyknutí pri autokamerách DOD je kvalitný obraz cez deň aj v noci. Túto vlastnosť si zachováva aj nový model RC500S. Podstatnou zmenou prešli  technické parametre. Kamera je vybavená novým senzorom SONY STARVIS (Starlight Visibility) IMX291. Rozlíšenie prednej aj zadnej kamery je vo Full HD, pričom predná kamera je vybavená CPL filtrom pre redukciu odleskov. ISO dosahuje hodnotu až 12800 čo umožňuje autokamere kvalitný výstup nahrávaných videí  len pri zapnutých obrysových svetlách.

Spoločnosť DOD sa v novom modely RC500S zamerala na čoraz viac obľúbený parkovací mód, ktorý posunula do úplne inej dimenzie. Počas vašej neprítomnosti kamera zaznamená pohyb v zornom poli objektívu, alebo prostredníctvom už známeho G-senzora zaznamená otrasy vozidla čo spustí nahrávanie záznamu. Softvérové a hardverové vybavenie jej umožňuje začať nahrávať záznam ešte 15 sekúnd pred detekovaním čo vám umožní mať nahrávku celej udalosti od začiatku do konca.

Samozrejme v štandardnom balíku vybavenia novej autokamery RC50S nájdete funkcie ako je WDR (wide dynamic range), G-senzor, nepretržitý záznam v časovej slučke, záznam GPS súradníc a rýchlosti, automatické zapnutie a vypnutie, menu v slovenskom a českom jazyku. V neposlednom rade poteší záujemcov aj zvýšenie maximálnej kapacity použitej mikroSD karty až na 128GB čo bola určite potrebná zmena vzhľadom na to, že sa na ňu ukladá záznam z dvoch kamier.

Naše hodnotenie:

Taiwanský výrobca DOD nám už niekoľko rokov dokazuje, že je schopný prispôsobiť sa trendu a vysokým požiadavkám koncového zákazníka. Pokračuje vo vývoji  po technickej aj dizajnovej stránke a je schopný udržať sa dlhodobo ako líder na trhu s autokamerami čo dokazuje aj najnovší model DOD  RC500S.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov