Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


IONITY – dôležitý krok k Pan-European high-power nabíjacej sieti

Celoeurópska vysokovýkonná nabíjacia sieť,  ktorá umožní nabíjanie elektromobilov na dlhých trasách, dostala zelenú na zabezpečenie elektrickej mobility.

Spoločnosti BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company a Volkswagen Group vrátane Audi a Porsche  oznámili spoluprácu na budovaní masívnej rýchlonabíjacej siete (High-Power-Charging – HPC) naprieč hlavnými cestnými ťahmi Európou.

Dostupnosť celoeurópskej siete vysokovýkonného nabíjania je nevyhnutná pre prenikanie elektromobilov na trh. Založenie spoločnosti IONITY je dôležitým medzníkom, ktorý ukazuje, že výrobcovia automobilov dokážu spájať svoje sily. S vytvorením prvej celoeurópskej siete rýchleho nabíjania sa stáva elektromobilita vhodná na dlhé cesty. Cieľom je pohodlné a digitálne nabíjanie.

Výstavba prvých 20 rýchlych nabíjačiek začne už v tomto roku. Budú postavené na diaľniciach a hlavných cestách v Nemecku, Nórsku a Rakúsku  prostredníctvom partnerstiev s čerpacími stanicami značky Tank & Rast, Circle K a OMV. Budú otvorené pre verejnosť a budú vzdialené asi 120 km od seba najmä na atraktívnych miestach.

Budúci rok pribudne viac ako sto rýchlonabíjacich staníc a každá zo staníc IONITY bude mať viac dobíjacích miest. V dôsledku toho zákazníci budú mať prístup k tisíckam nabíjacích bodov HPC bez ohľadu na značku.

Do roku 2020 pribudne až 400 rýchlonabíjacích staníc pozdĺž hlavných ťahov v Európe. IONITY sa tak stane prvou vysokorýchlostnou nabíjacou sieťou v Európe. Zákazník jednoducho príde, za niekoľko minút dobije svoj elektromobil a zaplatí priložením karty.

IONITY pritom rokuje aj s ďalšími už fungujúcimi sieťami nabíjacích staníc, aby sa postupne v rámci celej EÚ a priľahlých krajinách pripojili k úsiliu urobiť jazdenie v elektromobile naprieč Európou podstatne zaujímavejším.

(šr)

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov