Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Daimler: zmena štruktúry koncernu?

Nemecký koncern Daimler chce do roku 2019 vytvoriť novú podnikovú štruktúru. Rozdelí sa na tri časti – sekciu osobných áut, sekciu nákladných vozidiel a autobusov a sekciu finančných služieb – a vytvorí holding.

O prechode Daimleru na holdingovú štruktúru sa špekuluje už dlhší čas. Predseda predstavenstva Dieter Zetsche už dávnejšie uviedol, že podnik zvažuje, že by sa rozdelil do troch samostatných častí.

Cielená nová štruktúra by pomohla lepšie zamerať sa na meniace sa požiadavky trhov a zákazníkov. „Ktokoľvek sa usiluje o udržateľnú konkurencieschopnosť a ziskovosť, musí sa neustále vyvíjať a prispôsobovať rýchlo sa meniacemu prostrediu – technologicky, kultúrne aj štrukturálne,“ povedal Dieter Zetsche.

Daimler zdôraznil, že plány nezahŕňali odpredaj jednotlivých divízií a že skupina nehľadala žiadne úsporné alebo efektívne programy alebo zámer odstrániť pracovné miesta.

Zmeny by dali jednotlivým divíziám väčšiu podnikateľskú flexibilitu, aby mohli reagovať na prudko sa meniace prostredie na trhu. Koncern však upozornil, že sa neplánuje zbaviť divízií a že novú štruktúru ešte musí odobriť top manažment a rada riaditeľov. Najskoršie by mohlo dôjsť k schváleniu novej stratégie na valnom zhromaždení akcionárov v roku 2019.

Podľa plánu by sa koncern transformoval na holdingovú spoločnosť s tromi divíziami – Mercedes-Benz Cars & Vans, Daimler Trucks & Buses plus divízia finančných služieb, ktorá je už teraz právne nezávislým subjektom.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov