Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Mercedes-Benz: Automatizovaná jazda po piatich kontinentoch

Mercedes-Benz projektom Intelligent World Drive, založenom na Triede S, otestuje automatizované jazdné funkcie na piatich kontinentoch.

Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva spoločnosti Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars odštartoval z Frankfurtu prvý úsek cesty skúšobného vozidla, ktoré sa zakladá na novom sériovom sedane. Do januára 2018 bude táto Trieda S skúšobne jazdiť v automatizovanej prevádzke v rôznych zložitých dopravných situáciách. Týmto spôsobom zozbiera cenné skúsenosti na ceste k autonómnemu jazdeniu.

     

Po štarte v Nemecku nasledujú októbrové jazdy v Číne, v novembri bude skúšobné vozidlo jazdiť v Austrálii a v decembri v Južnej Afrike. Do cieľa cesty, CES v Las Vegas, dorazí v januári 2018. Cieľom projektu Intelligent World Drive je zozbierať skúsenosti z reálneho dopravného diania z celého sveta, čo umožní prispôsobiť budúce automatizované a autonómne jazdné funkcie zvykom používateľov a dopravným špecifikám v konkrétnej krajine.

„Záznam, spracovanie a interpretácia mimoriadne komplexných dopravných situácií je kľúčom k bezpečnému automatizovanému a autonómnemu jazdeniu. V hustej mestskej premávke je táto úloha mimoriadne náročná. Preto naše automatizované jazdné funkcie cielene testujeme v takých jazdných situáciách, ktoré sú súčasťou bežného života vo veľkých metropolách,“ povedal Ola Källenius, člen predstavenstva spoločnosti Daimler AG, zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars. „Týmto spôsobom sa zvyšuje nielen inteligencia, ale aj bezpečnosť našich vozidiel.“

Nové technológie vyžadujú právnu istotu
Stuttgartský výrobca automobilov je zástanca harmonizovaného medzinárodného právneho rámca pre automatizované a autonómne jazdenie, ktoré patrí k štyrom strategickým oblastiam budúcnosti. Poznáme ho pod označením CASE a tvoria neoddeliteľnú súčasť podnikateľskej stratégie spoločnosti Daimler AG. CASE – tieto písmená vyjadrujú budúcnosť mobility. Predstavujú zosieťovanie (Connected), autonómne jazdenie (Autonomous), flexibilné používanie (Shared & Services) a elektrické pohony (Electric). Cieľom je vytvoriť intuitívnu mobilitu pre zákazníkov prostredníctvom inteligentného prepojenia všetkých štyroch oblastí stratégie CASE.

Intelligent World Drive – na každom kontinente iné priority
V Nemecku je hlavnou témou špecifický spôsob jazdy na diaľniciach a v dopravných zápchach. V Číne sa skúšobná jazda orientuje na spôsob jazdy v hustej premávke v metropole Šanghaj s miliónmi obyvateľov. Počas jazdy zo Sydney do Melbourne v Austrálii vývojári testujú aktuálny digitálny kartografický materiál od spoločnosti HERE. Skúška dostupného kartografického materiálu pri každodennom používaní a v kombinácii so špecifickými pomermi v krajine je hlavnou témou aj v aglomerácii Kapského Mesta v Južnej Afrike. Skúšobná jazda v aglomerácii Los Angeles a následne cesta do Las Vegas sa orientuje na hodnotenie spôsobu jazdy v hustej mestskej premávke a v dopravných zápchach, ako aj pri predchádzaní v pravom jazdnom pruhu na diaľniciach.

DIGITAL LIGHT – skúška inovatívneho systému osvetlenia
Svetlo zohráva podstatnú úlohu na ceste k automatizovanej a autonómnej mobilite. Preto značka Mercedes-Benz projektom Intelligent World Drive testuje aj prototyp svetlometu s inovatívnou technológiou DIGITAL LIGHT. Stále diaľkové svetlo s vysokým rozlíšením, ktoré neoslepuje iných účastníkov cestnej premávky, je vybavené čipmi s viac ako miliónom mikrozrkadiel, čo predstavuje rovnaký počet pixelov v každom svetlomete. Technológia DIGITAL LIGHT okrem iného dokáže premietať svetelné stopy na cestu, čím komunikuje s okolím.

Daimler (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov