Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kooperujúce roboty zvyšujú kvalitu prevodoviek v Škoda Auto

Škoda Auto  vyrába tri rady prevodoviek pre koncern Volkswagen: MQ/SQ100 a MQ200 v hlavnom výrobnom závode v Mladej Boleslavi a DQ200 v závode vo Vrchlabí

Škoda Auto vyrobila už 10 miliónov prevodoviek. Tieto prevodovky sa používajú v modeloch značky ŠKODA, ale aj vo vozidlách ďalších značiek koncernu Volkswagen.

Na výrobe prevodoviek sa v Mladej Boleslavi a Vrchlabí v súčasnosti podieľa zhruba 1 700 zamestnancov. „Desať miliónov vyrobených prevodoviek potvrdzuje konkurencieschopnosť našej výroby komponentov,“ zdôraznil člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť výroby Michael Oeljeklaus a dodáva: „Milióny prevodoviek vyrobených v Mladej Boleslavi, rovnako ako prevodovky DSG zo závodu vo Vrchlabí, pri svojom každodennom nasadení presviedčajú najvyššou kvalitou a absolútnou spoľahlivosťou.“

Spoločnosť Škoda Auto aktuálne vyrába tri rady prevodoviek, používaných v modelovej palete značky ŠKODA. V minulom roku bolo celkovo vyrobených približne 300 000 prevodoviek typu MQ200, viac ako 325 000 prevodoviek typu MQ/SQ100 a približne 469 000 prevodoviek DQ200. Prevodovka MQ200 sa v Mladej Boleslavi vyrába od roku 2000. Montuje sa do vozidiel so zážihovými motormi s objemom 1,0 až 1,6 litra, teda do aktuálnych vozidiel značky ŠKODA a aj do modelov značiek Volkswagen, Audi a Seat.

V súčasnosti vzniká zhruba 1 900 týchto prevodoviek denne, celkom ich doteraz bolo vyrobených 6,5 milióna. Od roku 2011 sa v Mladej Boleslavi vyrábajú aj prevodovky typu MQ100/SQ100, ktoré boli pôvodne konštruované pre koncernové modely radu “New-Small-Family” (Škoda Citigo, VW up! A Seat Mii). V súčasnosti sa prevodovky MQ100/SQ100 montujú aj do modelu Škoda Fabia a do ďalších malých vozidiel koncernu Volkswagen, vždy v kombinácii so zážihovými motormi s objemom 1,0 litra. Denný objem výroby je 1 400 kusov. Celkovo bolo vyrobených viac ako 1,6 milióna týchto prevodoviek.

Popri manuálnych prevodovkách vyrába spoločnosť Škoda Auto vo Vrchlabí aj automatizovanú dvojspojkovú prevodovku (DSG). Sedemstupňová dvojspojková prevodovka DQ200 je v rámci celého automobilového priemyslu považovaná za jednu z najmodernejších prevodoviek svojho druhu. Aktuálne sa vo Vrchlabí denne vyrába zhruba 2 100 týchto prevodoviek, celková produkcia medzitým prekročila hranicu 1,8 milióna kusov.

Pri výrobe prevodoviek DSG sú v závode vo Vrchlabí nasadené kooperujúce roboty, ktoré podporujú zamestnancov pri citlivých činnostiach vo výrobe prevodoviek a to konkrétne pri zakladaní piesta radení. Okrem toho sa tu využíva tiež manipulačný robot, ktorý zásobuje desiatky strojov potrebnými dielmi a následne odváža do skladu prázdne palety.

Transformácia Vrchlabské továrne zo závodu na výrobu vozidiel na moderný závod na výrobu komponentov prebehla v roku 2012. Počas 18 mesiacov bola vybudovaná nová hala a existujúce haly boli modernizované. Pred dvoma rokmi bol závod ocenený európskym titulom ,Továreň roka 2015′, ktorý získal za rýchly prerod závodu na výrobu vozidiel na továreň na výrobu komponentov. Ďalšie ocenenie nasledovali. „Závod vo Vrchlabí sa stal jedným z najvýznamnejších závodov na výrobu prevodoviek DSG v koncerne Volkswagen,“ pripomenul vedúci výroby komponentov spoločnosti Škoda Auto Frank Engel. „Naše ocenenie nás napĺňajú hrdosťou, sú však súčasne aj záväzkom. Som presvedčený o tom, že vďaka kompetencii, nasadeniu a vysokej flexibilite našich zamestnancov má závod vo Vrchlabí pred sebou skvelú budúcnosť,“dodal Frank Engel.

Skoda Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov