Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lexus LS: dizajn s prvkami japonskej tradície

Už prvý model LS značky Lexus si pri prezentácii v roku 1989 bleskovo získal pozíciu značke, ktorá je synonymom prepojenia luxusu a top kvality.

V priebehu ďalších viac ako 20 rokov však tieto prednosti  prestali klientom postačovať. A tak dnes okrem komfortu, spoľahlivosti a výkonu musí byť automobil prémiovej triedy doslova umeleckým dielom. Tento zámer sledovali  projektanti Lexusu LS piatej generácie.

    

Harmónia interiéru a skeletu

Pri práci na koncepcii novej limuzíny značky Lexus si hlavný dizajnér Koichi Suga naskicoval na kartičky post-it stovky karosérií. Z týchto grafických návrhov sa vynorila sploštená, dynamická silueta auta úplne rozdielneho od klasických sedanov, pretože pripomína skôr agilné kupé.

     

„Pri skicovaní nového Lexusu som dospel k efektívnej siluete s veľkými kolesami,” spomína Koichi Suga. ,,Chceli sme naprojektovať splývajúce stĺpiky a neboli sme ochotní vzdať sa tohto nápadu. Aby sa nám to podarilo dosiahnuť, odsunuli sme zadné stĺpiky od okraja dverí a pridali okná.” Dizajnéri tak dosiahli dokonalú harmóniu interiéru a karosérie.

Svetlá pripoménajú Lexus

Prednej časti vozidla dominuje maska s charakteristickým tvarom presýpacích hodín a tento motív nájdeme aj na iných častiach vozidla. Pri verzii LS F SPORT vytvára mriežka masky chladiča výnimočný vzor ukončený čiernym rámom. Trojité LED svetlomety vytvárajú písmeno L, ktoré si možno všimnúť aj na zadných združených svetlách.

Predná časť panoramatickej sklenenej strechy sa odsúva dozadu, zatiaľ čo zadná je o čosi širšia a umožňuje lepší výhľad na oblohu. Ostatné súčasti strechy pokrýva čierny lak a spolu so sklom vytvárajú vizuálne jednoliaty povrch.

Pre nový Lexus LS bolo pripravených päť typov kolies – štyri z nich sú nové projekty a piatym typom sú 20-palcové disky známe z modelu LC.

Tradičná japonská pohostinnosť

Kabína  Lexusu LS piatej generácie je inšpirovaná koncepciou omotenashi – tradičnej japonskej pohostinnosti.  Celý projekt interiéru sa zameriava na mimoriadne pohodlné a komfortné sedadlá, ktoré by ste pokojne privítali aj doma.

Vlnité línie palubnej dosky sú inšpirované bambusovými podložkami používanými pri japonskom čajovom obrade. Na japonskú tradíciu nadväzuje aj osvetlenie interiéru, ktoré podobne ako mäkké svetlá lámp andon, dodávajú pocit tepla a pohodlia. Vplyv  japonského remeselného umenia je zasa badateľný na ďalších prvkoch, napríklad na koženom obložení dverí pripomínajúcom origami alebo ozdobami z brúseného skla kiriko.

Prichádza piata generácia

Lexus LS 500 je piatou generáciou limuzíny značky Lexus. Automobil poháňa prvýkrát v dejinách modelu nový preplňovaný 6-valec s dvojitými turbodúchadlami, ktorý vyvinie silu 305 kW/415 koní a má maximálny krútiaci moment 600 Nm. Parametre sú omnoho lepšie ako pri predchádzajúcom motore V8 pri menšej spotrebe paliva. S motorom spolupracuje prvá desaťstupňová automatická prevodovka  v segmente luxusných limuzín (predtým testovaná v športovom kupé Lexus LC), ktorá  má rýchlosť radenia porovnateľnú s dvojspojkovými prevodovkami. Pohonný systém umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za približne 4,5 sekundy.  Model LS 500h je vybavený hybridnou pohonnou jednotkou Multi Stage Hybrid System, podobne ako v Lexuse LC 500h.

Lexus LS 500 sa v autosalónoch na Slovensku objaví začiatkom budúceho roka.

1stclass (šr)

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov