Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nové "oči" pre Lexus LS vidia ešte viac

Firma Denso predstavila nové optické a radarové senzory pre model Lexus LS piatej generácie, ktoré zvýšia účinnosť a funkčnosť systémov aktívnej bezpečnosti a asistenta riadenia.

Pri nových senzoroch ide o stereoskopický optický senzor a inovovaný radar. Optický senzor využíva dve kamery umiestnené za predným sklom. Obrazy, ktoré registrujú, sú analyzované pomocou algorytmu Dense Stereo Matching. V konečnom dôsledku vznikne trojrozmerná ,,mapa” priestoru pred automobilom s označenými okrajmi cesty aj prekážkami ako sú vozidlá, chodci alebo ochranné bariéry. Nové kamery majú vyššiu citlivosť, vďaka čomu lepšie identifikujú chodcov v noci.

     

Radarový senzor, ktorý pracuje v pásme milimetrových vĺn, sa vyznačuje väčšou citlivosťou aj napriek tomu, že je o 60 percent menší oproti predchádzajúcej generácii. Nový radar s fázovanou anténou má takisto širšie pole záberu a umožňuje identifikovať chodcov prichádzajúcich k vozovke zboku.

Lepšie senzory v novom modeli Lexus LS umožňujú účinnejšie fungovanie systémov aktívnej bezpečnosti v prípade brzdenia a obchádzania prekážok, ale aj funkcie asistenta riadenia vozidla Lexus CoDrive, ktorý uľahčuje jazdu na diaľnici, ceste s mnohými zákrutami a v zápchach. Lane Tracing Assist zasa pomáha udržať vozidlo v jazdnom pruhu počas jazdy so zapnutým aktívnym tempomatom.

     

Lexus LS 500 je piatou generáciou vlajkovej limuzíny značky Lexus. Vozidlo je poháňané novo navrhnutým vidlicovým 6-valcom s dvomi turbodúchadlami, dosahuje výkon 310 kW (415 koní / 421 PS) a maximum krútiaceho momentu 600 Nm.  Získané parametre sú omnoho lepšie ako pri predchádzajúcom motore V8, a to pri nižšej spotrebe paliva. S motorom spolupracuje 10-stupňová automatická prevodovka, prvá v segmente luxusných limuzín (predtým vyskúšaná v športovom kupé Lexus LC), ktorá sa vyznačuje rýchlosťou radenia porovnateľnou  s dvojstupňovými prevodovkami. Pohonný systém umožňuje akceleráciu z 0 na 100 km/h za 4,5 s.  Model LS 500h je vybavený hybridnou pohonnou jednotkou Multi Stage Hybrid System,akcelerácii LS z 0 na 100 km/h za 4,5 s. Model je vybavený hybridnou pohonnou jednotkou  Multi Stage Hybrid System, aká bola použitá v modeli Lexus LC 500h.

Lexus, dk

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov