Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


V USA budú môcť testovať autonómne vozy už vo všetkých štátoch

V Spojených štátoch amerických chcú umožniť ostré testovanie autonómnych vozidiel naprieč všetkými štátmi. Aktuálne to umožňujú na základne miestnej legislatívy len niektoré z nich.

 

Vďaka novej legislatíve bude možné automatické funkcie vozidiel otestovať vo viacerých klimatických pásmach a automobilky tak získajú cenné skúsenosti. Nová podoba zákona by mala vstúpiť do platnosti už teraz v lete. Firmy, ktoré budú mať záujem vyslať na cesty autonómne vozidlo, budú musieť splniť prísne podmienky a ďalej prejsť schvaľovacím procesom pre každý model samostatne.

 

Povinnosťou bude rozsiahle monitorovanie systémov, a to aj prípadného zlyhania či zasahovania človeka do samotnej jazdy. O zostávajúcich podmienkach sa ešte bude rokovať, ale finálna podoba zákona by mala byť známa už do dvoch mesiacov.

 

Neznamená to síce ešte automaticky možnosť bežnej prevádzky autonómnych vozidiel, ale len ich testovania na verejných komunikáciách. Aj to je ale veľmi výrazný a dôležitý krok v celom procese. Odhodlalo sa k nemu napríklad v Európe už aj Nemecko.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov