Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA oslavuje dvojité jubileum

Od roku 1999 vyrobila ŠKODA celkovo štyri milióny vozidiel modelového radu FABIA. Jubilejným vozidlom je Fabia Combi Monte Carlo 1,0 TSI (81 kW) vo farbe biela Moon.

V Mladej Boleslami vyrobili v júni tohto roku už 500 000. vozidlo tretej generácie radu Fabia. Automobilka súčasne oslávila aj ďalšie jubileum: je to celkovo štvormiliónta Škoda Fabia, ktorá zišla z linky od svojho debutu v roku 1999.

Jubilejným vozidlom je Škoda Fabia Combi so zážihovým motorom 1,0 TSI a automatickou prevodovkou DSG. S 91 400 dodávkami zákazníkom za prvých päť mesiacov roku 2017 je Fabia aktuálne na druhom mieste v poradí dodávok vozidiel značky ŠKODA, hneď za modelom Octavia.

„Od roku 1999 je tento malý automobil stabilnou súčasťou nášho modelového portfólia, ktorá vie o svojich prednostiach presvedčiť zákazníkov na celom svete. Jej tri generácie ukazujú vývoj značky. Každá Fabia disponovala najmodernejšou technikou a vynikajúcou ponukou priestoru pri skvelom pomeru ceny a úžitkovej hodnoty, doplnené atraktívnym dizajnom a špičkovými technológiami pre zvýšenie bezpečnosti a komfortu. FABIA je dnes viac ako kedykoľvek predtým dôležitým hýbateľom nášho dynamického rastu,“ zdôraznil Michael Oeljeklaus, člen predstavenstva spoločnosti ŠKODA AUTO za oblasť výroby a logistiky.

Počiatky: ŠKODA FABIA – 1999 až 2007

Krátko pred prelomom tisícročí mala na autosalóne vo Frankfurte 1999 svetovú premiéru prvá Škoda Fabia. Vychádzala z koncernovej platformy A0, svojho času bola meradlom výbornej ovládateľnosti, bezpečnosti a modernej techniky. Ako je pre vozidlá značky ŠKODA typické, bodovala aj bohatou ponukou priestoru. Na autosalóne v Paríži na jeseň roku 2000 predstavila značka aj verziu Škoda Fabia Combi. Škoda Fabia RS debutovala v marci 2003. Celkovo z liniek zišlo zhruba 1 790 000 vozidiel prvej generácie modelu Škoda Fabia.

Druhá generácia modelu ŠKODA FABIA – 2007 až 2014

Na ženevskom autosalóne sa v roku 2007 po prvýkrát ukázala Škoda Fabia II. druhá generácia ponúkla ešte viac priestoru pri kompaktných vonkajších rozmeroch. ŠKODA rozšírila paletu motorov o úsporné agregáty a vybavila vozidlo novými komfortnými a bezpečnostnými prvkami. Verziu Fabia Combi predstavila ŠKODA prvýkrát v septembri 2007 na autosalóne vo Frankfurte. Vozidlo patrilo k špičke v segmente v oblasti priestoru pre posádku i funkčnosti. Objem batožinového priestoru v porovnaní s predchodcom vzrástol o 235 litrov.

Robustný vzhľad s výraznými dizajnovými prvkami dostala Škoda Fabia Scout, predstavená v roku 2009, dodávaná vo verzii hatchback aj kombi. Prvá Škoda Fabia Monte Carlo doplnila modelovú paletu v roku 2011. Charakterizovala ju čierna strecha, čierne kolesá z ľahkých zliatin, SunSet a ďalšie výrazné dizajnové prvky. Produkcia druhej generácie modelu Fabia skončila po zhruba po 1 710 000 vyrobených autách v júni 2014.

Do tretice: ŠKODA FABIA III – od roku 2014 dodnes

V roku 2014 prišla česká automobilka s treťou generáciou modelu Škoda Fabia,  ktorá tvorila ďalšiu úspešnú kapitolu v histórii tohto modelového radu. Doteraz zišlo z linky 500 000 týchto vozidiel. Fabia III zaujme výrazne ostrejším, dynamickým a emocionálnym dizajnovým jazykom. dynamické proporcie pripomínajú úspešné súťažné vozidlá značky ŠKODA. Vďaka vynikajúcej ponuke priestoru patríi stále k špičke v triede. Inovatívnym bezpečnostným, komfortným a infotainment systémom patrí tretia generácia modelu Škoda Fabia dlhodobo k mimoriadne úspešným modelom značky. Ako je pre autá ŠKODA typické, má aj tento automobil vo výbave celý rad Simply Clever-detailov: dáždnik pod

sedadlom spolujazdca, škrabku na ľad vo viečku palivovej nádrže, držiak multimediálnych zariadení v stredovej konzole, odkladacie sieťové vrecká na bokoch predných sedadiel, odkladacie schránky pre reflexné vesty a držiaky fliaš.

Na autosalóne v Ženeve v marci 2017 predstavila ŠKODA ďalšie novinky. Škoda Fabia prišla s trojvalcom 1,0 TSI, ktorý poskytuje vyšší výkon pri súčasne zníženej spotrebe. Moderný agregát, dodávaný vo výkonových verziách 70 kW (95 k) a 81 kW (110 k), nahradil doteraz používaný štvorvalec s objemom 1,2 l. Fabia novo disponuje mobilnými online-službami ŠKODA Connect. Zahŕňa služby Care Connect s asistenčnými službami a službou núdzového volania. Ponuku dopĺňajú služby Infotainment Online, ktoré ponúkajú okrem iného aj dopravné informácie, informácie o čerpacích staniciach, cenách pohonných hmôt a parkoviskách.

Škoda Fabia je k dispozícii s najmodernejšoumi bezpečnostnými systémami, ktoré sú bežne spravidla vo vyšších segmentoch. V ponuke je radarový asistent Front Assist s integrovanou funkciou núdzzovej brzdy City, adaptívny tempomat (Adaptive Cruise Control, ACC), multikolízn brzda a DriverAlert – asistent rozpoznanie únavy vodiča. Okrem toho sú všetky modely radu Fabia sériovo vybavené elektronickým sledovaním tlaku vzduchu v pneumatikách.

ŠKODA Media Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov