Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zomrel konštruktér ruského terénneho vozu Lada Niva

Nedaávno zomrel vo veku 75 rokov Pjotr Prusov, ktorý bol známy ako konštruktér populárneho ruského terénneho automobilu Lada Niva. Informovala o tom ruská automobilka AvtoVAZ, ktorá vozidlá so značkou Lada vyrába.

 

 

„Celý kolektív AvtoVAZu táto strata hlboko zarmútila,“ uvádza sa vo vyhlásení závodu. Prusov začal v automobilke AvtoVAZ pracovať v roku 1970 a rokoch 1998 až 2003 bol jej šéfkonštruktérom.

 

 

Lada Niva, jednoduchý, ale spoľahlivý terénny voz, vstúpila na sovietsky trh v apríli 1977. Výroba týchto vozov, neskôr označovaných ako Lada 4×4, od tej doby dosiahla 2,5 miliónov kusov, z toho pol milióna bolo predaných v zahraničí. Lada Niva mala síce viacero nedotiahnutých vecí v komforte jazdy alebo v bezpečnostnej výbave, jedno jej ale uprieť nemožno: v teréne je na nezastavenie.

 

 

Redukcia, stály pohon všetkých kolies, nízka váha, to všetko sú v náročnom teréne jednoznačné výhody. Bol to tiež najlacnejší off-road na trhu, na ktorý zoženiete náhradné diely za pár eur. Je až neuveriteľné, akou rýchlosťou môžete uháňať cez jamy a nerovnosti a ako perfektne pritom tlmiče udržia karosériu v pokoji.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov