Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Akcia Jablko – citrón: Dopravné predpisy porušila pätina vodičov

Detsko – policajné hliadky rozdali počas dopravno-preventívnej akcie Jablko – Citrón za porušenie dopravných predpisov takmer 400 citrónov.

Primárnym cieľom tejto akcie je upozorniť na porušovanie predpisov v cestnej premávke s dôrazom na neprispôsobenie rýchlosti, poprípade prekračovanie maximálne stanovených rýchlostí najmä v obciach a aj mimo obec. Tento rok zmiešané policajno-detské hliadky zastavovali vodičov na celkovo 50 miestach po celom Slovensku.

Potešujúce je, že väčšina vodičov dopravné predpisy dodržala. Hliadky totiž skontrolovali viac ako 1500 vodičov a až 76 percent z nich jazdilo predpisovo. Akciu organizovali Policajný zbor a poisťovňa Generali.

Ako nás informovala hovorkyňa Prezídia PZ mjr. Ing. Denisa Baloghová, vyhodnotenie akcie Jablko – Citrón ukazuje, že o čosi zodpovednejšie jazdia ženy než muži. Zo skontrolovaných vodičiek porušilo predpisy niečo vyše 22 percent, u mužov to bolo takmer 24 percent.

Vo väčšine prípadov išlo zo strany vodičov o prekročenie najvyššej povolenej rýchlosti. Najväčšieho hriešnika zastavila hliadka v Žilinskom kraji, keď prekročil rýchlosť v obci až o 38 km/h.

Viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel upozorňuje, že pri takýchto závažných porušeniach dopravných predpisov boli policajti aj počas trvania akcie nekompromisní. „Pri závažných priestupkoch sme udeľovali aj klasické pokuty. Sme radi, že takýchto prípadov nebolo veľa. Znižovanie nehodovosti na cestách je naším dlhodobým cieľom. Veríme, že k jeho dosiahnutiu prispievajú aj takéto netradičné dopravno – preventívne akcie.“

Akciu Jablko – Citrón každý rok spoločne organizujú Policajný zbor a poisťovňa Generali. „Je pozitívne, že väčšina vodičov dopravné predpisy dodržiava. Stále si však myslíme, že nehôd na slovenských cestách môže byť menej. Práve preto organizujeme akciu Jablko – Citrón, ktorá vodičov na porušenia predpisov upozorňuje nezvyčajnou formou, keď ich o zodpovednejšiu jazdu žiadajú deti. Prevencia je vždy lepšia ako odstraňovanie následkov nehôd,“ zdôraznil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ poisťovne Generali Roman Juráš.

(šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov