Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault odhalil pohľad do budúcnosti F1

Spektakulárna štúdia pretekárskeho monopostu Renault pre preteky F1 priťahovala pozornosť na veľtrhu Auto Shanghai 2017.

ConceptCar R.S. 2027 Vision francúzskeho výrobcu automobilov ukázal, ako by mohli vyzerať pretekárske vozidlá Formuly 1 o desať rokov. Ide o výsledok spojenia poznatkov, ktoré spoločnosť nadobudla počas svojho 40-ročného pôsobenia v motoristickom športe.

      

Najvýraznejším rysom monopostu s celkovou hmotnosťou 600 kilogramov v klasickej žlto-čiernej farebnej kombinácii je transparentný kockpit a LED-svetlá v prednej časti a v kolesách, ktoré môžu dávať divákom informácie o pozícii vozidla v pretekoch a o dôležitých parametroch vozidla. Týmto spôsobom by sa vrcholná liga automobilového športu stala pre fanúšikov doslova príťažlivejšou. Transparentná priľba by mala umožňovať aj pohľad do tváre pretekára.

      

Výraznou zmenou oproti súčasnosti je pohonný agregát monospostu R.S. 2027 Vision s výraznou úrovňou lektrifikácie. Podľa Renaultu by nový hybridný systém pohonu, tvorený preplňovaným 6-valcom a dvoma elektromotormi mohol dosahovať výkon až 1 MW (megawatt), teda 1 000 kW/1 360 k,, z čoho až 500 kW/680 k pochádza z elektrickej časti systému pohonu. O dostatok energie sa má starať účinná rekuperácia brzdnej energie (KERS), ktorá má byť inštalovaná na oboch nápravách. Štúdia monopostu budúcnosti má tiež pohon všetkých kolies a aktívnu aerodynamiku.

Problematika bezpečnosti hrá vo vývoji monopostu R.S. 2027 Vision ústrednú úlohu. Štúdia má autonómne jazdné funkcie, ktoré automaticky ovládnu kontrolu nad vozidlom, pokiaľ dôjde k nehode ana trať vyjde safety car odpojí alebo je zobrazená žltá vlajka. Zamedzením predbiehania a obmedzením rýchlosti jazdy na rýchlostný limit poskytne monopost patričnú ochranu pre pilotov a maršalov pri trati.

Uzavretý kokpit chráni obsluhu pred odletujúcimi úlomkami. Kokpit z polykarbonátu je ohňovzdorný. K dispozícii sú aj dva vysoko stabilné ochranné rámy, vyrobené z titánu, ktoré sa vysunú rýchlo za milisekundy v prípade prevrátenia monopostu a umožnia vodičovi bezpečne uniknúť z vozidla.

Francúzska automobilka predviedla so svojou víziou koncentrované skúsenosti z najvyššej ligy motoristického športu. Je záme, že Renault je turbo-pionierom vo formule 1: V júli 1977 štartoval  na Veľkej cene Británie Renault RS01, prvý monopost s preplňovaným motorom v kráľovskej triede motoristického športu. Odvtedy vyhral francúzsky tím ako partner a aj ako továrenský tím celkom dvanásť titulov konštruktérov a jedenásť titulov pre pretekárov.

Renault Sport F1 (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov