Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Architektúra E-mobility: Audi e-tron Sportback

Audi odhalilo na autosalóne v Šanghaji ďalšie nové SUV, ktoré by malo zrejme konkurovať modelu BMW X6.

Nemožno tvrdiť, že by v portfóliiu  automobilky  Audi absolvovali vozidlá SUV. Ponúka crosovery Q2, Q3, Q5 i Q7, pričom onedlho príde z bratislevského závoduVW aj nový model Q8. V šanghajskej premiére teraz prichádza nový rýdzo elektrický model, nazvaný jednoducho e-tron Sportback.

     

Koncept štvordverového Gran Turismo Audi e-tron Sportback je vybavený výkonným elektrickým pohonom. Jeho dizajn kombinuje klasické prvky Audi prvky s priekopníckou technológiou. Je pre Audi ďalším dôležitým krokom na ceste k elektrickej mobilite. Rupert Stadler, predseda predstavenstva AUDI AG zdôraznil: „V roku 2018 začneme ponúkať model Audi e-tron – prvé športové SUV na elektrický pohon pre každodenné použitie s dojazdom vyše 500 kilometrov a špeciálnym  zážitkom z jazdy. A už v roku 2019 nadviaže na Audi e-tron Sportback emocionálne kupé, rozpoznateľné na prvý pohľad ako e-auto.“

     

Koncept e-tron Sportback využíva konfiguráciu, ktorá bude v budúcnosti využívaná pre sériové modely Audi s plne elektrickým pohonom v typickom móde Audi quattro. Elektrický motor s výkonom 320 kW – môže byť zosilnený na 370 kW – zabezpečí šprint z 0 na 100 km za púhych 4,5 sekundy. Jeho lítium-iónová batérie možno nabíjať pomocou takzvanej kombinovaného nabíjacieho systému so striedavým (AC) alebo jednosmerným prúdom (DC).

Dr. Dietmar Voggenreiter, riaditeľ marketingu a predaja AUDI AG, si je vedomý dôležitosti elektrickej mobility na trhu v Číne: „Audi e-tron Sportback sme ukázali prvýkrát v Šanghaji preto, lebo Čína je svetovo najvýznamnejším trhom pre e – vozidlá. Týka sa to infraštruktúry a rovnako predaja. Existuje tu už okolo 150 tisíc nabíjacích staníc a do konca roka 2017 má pribudnúť ďalších 100 000. Sme dobre pripravení na tento rýchly rast. V najbližších piatich rokoch budeme ponúkať päť e-tron modelov v Číne,“ dodal.

Priestor v kabíne štúdie Audi e-tron je na úrovni typickej pre luxusnú triedu automobilov.Jeho vzhľad podčiarkuje dynamický potenciál vozidla a slúži pre integráciu komceptu e-tron Sportback do genetiky značky. Veľké 23-palcové kolesá zdôrazňujú sebavedomý vzhľad vozidla, ktoré meria 4,90 m na dĺžku, je 1,98 m šírké a vysoké 1,53 m. S rázvorom 2,93 m možno zaradiť e-tron Sportback v segmente C do blízkosti modelu Audi A7.

Audi (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov