Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Memphis Design? Špeciálna edícia od Garage Italia Customs a BMW

BMW i a Garage Italia Customs predstavili dvojicu unikátnych vozov pripomínajúcich Memphis Design Group. Svoju premiéru oslávili tieto vozy v nekonvenčnom pavilóne UniCredit v Miláne.

BMW i3 a BMW i8 sa vyznačujú exkluzívne prevedeným interiérom a exteriérom, ktoré svojim štýlom vzdávajú poctu vizionárskemu umeleckému štýlu, ktorý znamenal v 80. rokoch revolúciu vo svete designu. Lapo Elkann, výkonný riaditeľ spoločnosti Garage Italia Customs vysvetlil pojatie predstavených vozov.

 

„Plne sa zhodujem s víziou BMW i a ich predstavou o budúcnosti a inováciách. Práve kreativita, štýl a inovácie boli tiež mojim motorom počas štúdia designu. Spolupráca s BMW i mi dala ideálnu možnosť, ako osláviť moje veľké nadšenie pre memphiských umelcov. Mám zbierku ich prác a neustále ma prekvapuje, ako ma inšpirujú v každodennom živote. Moji dizajnéri pri návrhu nových vozov opäť prekonali moje predstavy. Do tejto dvojice futuristických vozov sa im podarilo preniesť skutočnú esenciu memphiského designu.“

 

Spoločnosť Memphis Design založil v roku 1981 Ettore Sottsass. Od začiatku svojho pôsobenia svojimi návrhmi a produktmi provokoval. Používal neobvyklé materiály i grafiky. Kombinoval geometrické prvky štýlu Art Deco s výraznými farbami Pop Artu, evidentné boli tiež minimalistické prvky používané v 70. rokoch.

 

Hlavnými rysy nových zafarbení od Garage Italia Customs je kombinácia rôznych línií vytvárajúcich hypnotické obrazce s výraznými farbami. V spojení s ostro rezanými povrchmi automobilov vzniká skutočné stelesnenie rebelstva a slobody, ktoré sa jednoznačne vymyká tradičným prístupom. Na prvý pohľad je zrejmé, že každý element je navrhnutý s dokonalou presnosťou a jeho geometrické tvary vhodne ladia s tvarmi karosérie oboch vozov.

 

Realizácia celého projektu bola veľmi náročná a vyžiadala si viac než päť týždňov práce. Pred samotným lakovaním vozov sa výsledné tvary dôkladne skúšali maskovaním a jemným vylaďovaním. Na karosériách týchto vozov je použitých osem vrstiev farieb, čo ukazuje na značnú náročnosť celého procesu prípravy.

 

Aj vo vnútri je jasne patrný priekopnícky prístup a novátorský duch typický pre Memphis Design, rovnako ako BMW i. Pre čalúnenie sú zvolené rôzne druhy materiálov, ako napríklad technické tkaniny, Alcantara a kože Foglizzo, vytvárajúca pôsobivé kontrasty. Jasné farby od oranžovej po fialovú alebo zelenú a žltú sú spolu so špeciálne navrhnutými grafickými obrazcami hlavnými prvkami oboch interiérov.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov