Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rok 2016 bol najlepším v histórii Daimleru

Hospodársky výsledok spoločnosti Daimler v roku 2016 vzrástol na rekordných 8,8 (z 8,7 v roku 2015) miliardy eur.

Obrat sa zvýšil o tri percentá na 153,3 miliardy eur. Priaznivé výsledky dosiahla spoločnosť okrem iného vďaka päťpercentnému medziročnému zvýšeniu odbytu – prvýkrát na približne tri milióny vozidiel. Výrazný rast dosiahla najmä divízia Mercedes-Benz Cars (+10 %) a tiež Mercedes-Benz Vans (+12 %).

„V odbyte, obrate a hospodárskom výsledku dosiahol Daimler v roku 2016 viac ako kedykoľvek predtým. Čo je však rovnako dôležité: v doposiaľ najlepšom roku histórie našej spoločnosti sme súčasne rozbehli najväčšiu zmenu v spoločnosti Daimler,“ zdôraznil Dr. Dieter Zetsche, predseda predstavenstva Daimler AG a vedúci divízie Mercedes-Benz Cars počas výročnej tlačovej konferencie koncernu v Stuttgarte. Ako  pripomenul: „Položili sme základy smerovania smerom k elektromobilite a vytvárame spoločne so zamestnancami novú kultúru spolupráce. Kto chce utvárať budúcnosť automobilu na vedúcej pozícií, potrebuje finančnú silu i inovačnú schopnosť. My sme v roku 2016 dokázali, že kombinácia oboch faktorov je dnes v koncerne Daimler silnejšia ako kedykoľvek predtým..“

K 31. decembru 2016 mal Daimler celkovo 282 488 zamestnankýň a zamestnancov (rok predtým ich bolo 284 015). Z toho v Nemecku 170 034 (rok predtým 170 454). Spoločne vlani okrem iného dodali: za divíziu Mercedes-Benz Cars 2 198-milióna osobných a úžitkových vozidiel; za divíziu Daimler Trucks 415,1-tisíca  nákladných vozidiel; za divíziu Mercedes-Benz Vans 359,1-tisíca transportérov a za divíziu Daimler Buses 26,2-tisíca autobusov a šasi.

„Aj v nadchádzajúcich rokoch chceme aktívne spoluutvárať mobilitu priekopníckymi inováciami a súčasne urýchliť digitalizáciu v celej našej spoločnosti,“ uviedol ďalej Dieter Zetsche. Daimler chce zaujať pozíciu priekopníka najmä v budúcich strategických oblastiach: zosieťovanie (Connected), autonómne jazdenie (Autonomous), flexibilné používanie a služby (Shared & Services) a elektrické pohony (Electric), ako aj v inteligentnom prepojení týchto oblastí. Výdavky na výskumné a vývojové aktivity v roku 2016 sa preto v porovnaní s už aj tak veľmi vysokou úrovňou opäť zvýšili o 15 percent na 7,6 miliardy eur. Ťažiskami boli nové modely vozidiel, mimoriadne úsporné pohony nezaťažujúce životné prostredie, ako aj nové bezpečnostné technológie, autonómne jazdenie a digitálne zosieťovanie produktov.

Optimistické sú aj ďalšie prognózy Daimleru, podľa ktorých by mal v roku 2017 celosvetový dopyt po osobných vozidlách pokračovať v miernom (o jedno až dve percentá) raste. Podľa prognóz sa aj odbyt a obrat koncernu Daimler podarí v roku 2017 celkovo mierne zvýšiť. Najmä ak sa na nich odzrkadlí pozitívny vývoj odbytu v automobilových divíziách. Pre divíziu Mercedes-Benz Cars zabezpečia v novom roku ďalšie zvýšenie predaja najmä modely novej Triedy E, úspešné terénne vozidlá a nové kabriolety. Ostatné divízie vozidiel majú vďaka svojim výrobkom rovnako dobrú pozíciu. V prípade divízie Daimler Financial Services bude oblasť nových zmlúv profitovať z ďalšieho rastu odbytu.

V týchto súvislostiach očakáva Daimler rastúce obraty pre Mercedes-Benz Cars, Daimler Buses a Daimler Financial Services. V prípade Daimler Trucks a Mercedes-Benz Vans by sa obrat v roku 2017 mal pohybovať na úrovni predchádzajúceho roka.

Daimler (šr)

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov