Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bottas nástupcom Rosberga v tíme Mercedes

Fínsky pilot Valtteri Bottas sa v tíme formuly 1 Mercedes stal nástupcom Nica Rosberga, ktorý iba niekoľko dní po zisku titulu majstra sveta nečakane ukončil kariéru. Stajňa Williams jazdca zo severu Európy uvoľnila spod zmluvy, aby mohol zmeniť pôsobisko. Mercedes vzápätí jeho príchod potvrdil.

„Asi mi bude chvíľu trvať, kým si uvedomím, že sa to naozaj stalo. Pre mňa to znamená naplnenie sna jazdiť za ďalší tím s tak úžasnou históriou,“ reagoval na prestup Bottas, ktorý sa v Mercedese stane kolegom trojnásobného majstra sveta Brita Lewisa Hamiltona.

Bottas_08  Bottas_13

Športový šéf Mercedesu Toto Wolff sa teší na spoluprácu s 27-ročným jazdcom, ktorý ešte v kariére nevyhral ani jednu Veľkú cenu: „Rozhodne má svoje kvality. Teraz uvidíme, či výzvu zvládne a bude bojovať o víťazstvá a titul majstra sveta.“

„Valtteri bol súčasťou rodiny vo Williamse od roku 2010 a odvtedy dokázal svoj obrovský talent, ktorý mu priniesol deväť pódiových umiestnení. V mene celého tímu by som sa mu chcela poďakovať a zaželať mu úspešnú sezónu po prestupe do Mercedesu,“ uviedla v oficiálnom stanovisku zástupkyňa šéfa stajne Williams Claire Williamsová.

Bottas_05  Motor Racing - Formula One World Championship - Italian Grand Prix - Race Day - Monza, Italy

Podľa šéf predstavenstva Mercedesu Niki Laudu je Bottas správna voľba. „Nahradiť niekoho ako Rosberg nie je jednoduché, ale kombinácia rýchlosti a skúseností hovorila v prospech Bottasa. Preto padla voľba práve na neho a nie na Pascala Wehrleina. Pri jeho menších skúsenostiach by to teoreticky bolo väčšie riziko a my predsa musíme obhajovať dve veci: konštruktérsky a jazdecký titul. Aj v tomto roku to bude náš cieľ,“ zdôraznil Lauda.

Legendárny Rakúšan súčasne pripomenul, že Bottas dostane šancu „jazdiť s doposiaľ najlepším monopostom na svete. Pretekárovi to zvykne dodať motiváciu a zlepšiť jeho osobný výkon. Myslím si, že Bottas je minimálne taký dobrý ako Rosberg.“

Bottas_16  Bottas_09

„Nico sa dokázal tak zlepšiť preto, lebo sa výrazne zlepšili tím i auto. Získali sme tri konštruktérske tituly, Hamilton predtým dva jazdecké,“ pripomenul Lauda, podľa ktorého Rosberg využil materiál a potenciál, ktorý mal k dispozícii: „Takto treba vnímať kombináciu Rosberga a Mercedesu. Sám by majstrom sveta nebol. Išlo tu o kombináciu auta, tímu a Rosberga.“

Bottas_04  Bottas_11

Kariéru si naopak vo Williamse predĺži 35-ročný Brazílčan Felipe Massa. Ten síce tiež oznámil koniec kariéry, ale po zmene okolností zostane vo farbách tímu aj v naledujúcej sezóne. Jeho kolegom bude Kanaďan Lance Stoll.

-jj-

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov