Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Jeep Grand Cherokee: Ešte extrémnejší

Jeep Grand Cherokee bol už aj doteraz takpovediac tankom medzi SUV. Teraz je však ešte odolnejší.

Text: Peter Varga, foto: autor a archív

Grand Cherokee tento rok oslavuje svoje 25. výročie. Dnes je z neho legenda, ktorú vyhľadávajú ľudia očakávajúci skutočné off-roadové vlastnosti a odolnosť. Ku krásnemu jubileu dostal verziu Trailhawk, ktorá posúva tieto atribúty ešte vyššie. Tá nepozná prekážky. Začnime tým, že má vzduchový podvozok Quadra Lift vyvinutý špeciálne pre verziu Trailhawk, ktorý poskytuje väčšie výkmity kolies, teda aj väčšie prekríženie náprav a umožňuje dvihnúť auto na svetlú výšku 274 mm. Samozrejmosťou je tiež vyspelý systém pohonu všetkých štyroch kolies Quadra-Drive II s elektronicky riadenou svornosťou zadného diferenciálu. Novinkou je špeciálny off-roadový tempomat, ktorý vám uľahčí prekonávanie ťažkého terénu. Vám už stačí len krútiť volantom. Aj silné auto môže stroskotať na pneumatikách, nie však Grand Cherokee Trailhawk. Ten má totiž špeciálne 18-palcové terénne pneumatiky Good Year. Špecifický dezén zabezpečuje lepší záber v teréne, kevlarová výstuž zvyšuje ich odolnosť voči prerazeniu konármi, kameňmi či skalami, vyšší profil zasa lepšie tlmenie nerovností. Auto je zospodu chránené oceľovými šusplechmi – nielen pod motorom, ale aj pod rozvodovkou, nádržou a zaveseniami predných kolies. V opcii môžu byť chránené oceľovými nástavcami dokonca aj prahy dverí. Zdôrazňujem, že nejde o klasické nástupné schodíky, ale o lišty, ktoré dokonale priliehajú k prahom a nenarúšajú vzhľad auta. Vďaka upravenému prednému nárazníku je nájazdový uhol až 29,8 stupňa. Prejazdový je 27,1 a odjazdový 22,8 stupňa. Kapota je potiahnutá matnou antireflexnou fóliou, aby vás v teréne neoslepoval odraz slnka od kapoty. Sedadlá dostali špeciálne čalúnenie, v ktorom sa zadok a chrbát nešmýkajú. Výnimočnosť modelu podčiarkujú červené logá Trailhawk. Najkrajšie je, že ani pri verzii Trailhawk sa nemusíte zriecť tradičných atribútov modelu Grand Cherokee, ako sú vysoká výbava a komfort.

Verzia Summit dostala pre modelový rok 2017 upravený nárazník s pochrómovanou (lesklou alebo matnou) lištou, LED svetlá do hmly, nový dizajn diskov kolies atď. Najväčšou zmenou je, že celý interiér je čalúnený kožou – počnúc hornou časťou prístrojovej dosky až po spodné časti výplní dverí. Sedadlá, pochopiteľne, nevynímajúc. Niektoré časti sedadiel a dverí majú dokonca elegantné prešívané čalúnenie. Použitá koža je pritom kvalitnejšia ako doterajšia koža Nappa. Osobne som počas testovacích jázd ocenil mäkšie čalúnenie lakťových operadiel.  Nuž akáže modernizácia by to bola, keby sa neobjavili aj nové asistenčné systémy? Grand Cherokee teraz zaparkuje za vás a pomôže vám ustrážiť si jazdu v pruhu.

Ponuku dopĺňajú verzie Laredo, Limited, Overland a špičkové SRT. Na pohon slúžia overený diesel 3,0 MultiJet II a zážihové 3,6 V6, resp. 5,7 V8, ktoré pokrývajú výkonové pole 184 – 259 kW (250 – 352 k).

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov