Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Európa 2016: Jedno zo štyroch predaných áut bolo SUV

Európsky objem registrácí automobilov na druhej najvyššej priečke od roku 2007.

Európsky automobilový priemysel sa rozvíjal v roku 2016 pozitívne. Registrácie 15,14 milióna nových áut za rok vo výške 15,14 miliónov kusov predstavuje nárast o 6,5% oproti roku 2015. Ide o druhý najvyšší objem predaja od roku 2007, kedy celkový počet registrácií presiahol 16 miliónov kusov, čo nasvedčuje, že trhu sa javí odolný tvárou v tvár geopolitickým udalostiam z roku 2016, ktoré otriasli dôverou spotrebiteľov.

Výsledky ukazujú, že pokračujúci boom predajov modelov SUV mal vzostupný trend. Registrácie na európskych trhoch vzrástli o 21,4% – predaj sa zvýšil z 3,2 milióna jednotiek zaregistrovaných v roku 2015 na 3,9 milióna v minulom roku. Pritom predaj tradičných segmentrov vzrástol iba o 2,2%. V skutočnosti európske spotrebiteľské preferencie sa posunuli ďalej smerom k SUV a preč od hatchbackov, sedanov, dodávok a MPV. Predaje SUV predstavovali viac ako štvrtinu celkových registrácii (25,6%), čo predstavuje nárast podielu na trhu o 3,1 percentuálneho bodu v porovnaní s rokom 2015. Naproti tomu segment MPV stratil 0,9 percentuálnych bodov, pričom jeho podiel na trhu poklesol na 9,5%, zatiaľ čo subcompakty stratili 0,8 percentuálnych bodov a ich podiel na trhu klesol na 21,2%.

Volkswagen Group si udržal vedúcu pozíciu na trhu, a to napriek tomu, že rok 2016 bol jedným z najťažších rokov v histórii – nemeckej automobilke ešte podarilo zvýšiť predaj o 3,3%. Celkový trh vzrástol o 6,5%, čo znamená, že podiel koncernu Volkswagenu na trhu  sa znížil z 24,8% v roku 2015 na 24,0% v minulom roku. To bol najvyšší pokles podielu na trhu u všetkých skupín automobilov. V kontraste s tým FCA, Daimler, Renault-Nissan a Tata Group zvýšili svoj podiel na trhu, a to vďaka ich modelov SUV najmä trhoch na juhu Európy.

Golf si udržala náskok, ale stratil pôdu pod nohami v rebríčku modelov. Opel / Vauxhall Astra, Renault Capture, Fiat Panda, VW Tiguan a Peugeot 2008 sa prdávali najlepšie. Najväčší podiel na trhu získali Hyundai Tucson, Renault Kadjar a Fiat Tipo.

JATO Dynamics Ltd. (šr)

Chart 4    Chart 2

Chart 3    Chart 1

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov