Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


ŠKODA OCTAVIA SCOUT: Všestranný dobrodruh s novou technikou

Široká ponuka asistenčných systémov vo vozidle ŠKODA OCTAVIA SCOUT definuje nové meradlá vo svojej triede.

Výrazná modernizácia rodiny vozidiel ŠKODA OCTAVIA pokračuje. Po liftbacku, kombi a najrýchlejšom variante tohto modelu, vozidle ŠKODA OCTAVIA RS, prichádza s radom technických a výbavových noviniek aj najvšestrannejší člen rodiny. Modernizovaná ŠKODA OCTAVIA SCOUT je v ponuke s tromi motormi a najmodernejšou technikou pohonu všetkých kolies s elektronicky riadenou lamelovou spojkou. So svojou svetlou výškou, ktorá je v porovnaní s modelom ŠKODA OCTAVIA COMBI o 30 mm zvýšená, zvláda tento kompaktný päťdverový automobil aj nespevnený terén. Okrem toho presvedčí dobrou stúpavosťou, schopnosťou ťahať ťažký príves a radom riešení Simply Clever.

Octavia Scout a      HyperFocal: 0

Všestranný charakter

Všestranný automobil vie odjakživa nadchnúť výrazným offroadovým vzhľadom, inovatívnym pohonom všetkých kolies, špičkovými jazdnými vlastnosťami a vysokou všestrannosťou na spevnených cestách aj mimo nich. Výrazne prepracovaný model ŠKODA OCTAVIA SCOUT má rovnaký predok ako ŠKODA OCTAVIA najnovšej generácie a podčiarkuje tým príslušnosť k rodine: Má novo profilovanú kapotu, nový predok so širšou maskou chladiča, doplnenou po stranách o svetlomety s kryštalickým vzhľadom, s novou technológiou full-LED systémom adaptívneho osvetlenia (AFS). Modifikované sú predné hmlové svetlomety a aj zadné skupinové svetlá, ktoré využívajú technológiu LED. Jeho svojský charakter podčiarkujú strieborne lakované prvky v prednom aj zadnom nárazníku. Súčasťou sériovej výbavy je tiež paket pre zlé cesty s plastom zakrytoou časťou podlahy vrátane, brzdového a palivového vedenia pod vozidlom. ŠKODA OCTAVIA SCOUT presvedčí svojim, pre triedu kompaktných vozidiel, veľkorysou ponukou priestoru, prehľadnou karosériou, výraznou všestrannosťou, vysokou funkčnosťou a dobrými jazdnými vlastnosťami. Ešte väčšie potešenie z jazdy aj mimo spevnené cesty zaistí vedľa vyššej svetlej výšky aj sériový pohon všetkých kolies s elektronicky riadenou lamelovou spojkou. Pri jazde v teréne sa prejavia výhody väčších nájazdových uhlov – 16,6 stupňov vzadu a 14,5 stupňov vpredu.

Súčasťou sériovej výbavy modelu ŠKODA OCTAVIA SCOUT je elektronická uzávierka diferenciálu (EDS). EDS zaručuje stabilný rozjazd na nespevnenom povrchu a je aktívny na prednej i zadnej náprave. Pre bezpečné a ľahké prekonávanie svahov na nespevnenom povrchu je pre vozidlo ŠKODA OCTAVIA SCOUT k dispozícii funkcia Offroad, ktorá bez zásahu vodiča udržuje konštantnú rýchlosť. Vodičovi v tomto špecifickom režime uľahčuje jazdu moderný manažment motora, ktorý s asistenciou samočinných zásahov brzdového systému zaručuje bezpečné schádzanie svahov.

Medzi Simply Clever-riešenia patrí okrem iného vyhrievaný volant a sedadlá s poťahovou látkou Thermo Flux, ktorá okrem iného podstatne zvyšuje priedušnosť a zaručuje špičkový komfort jazdy za rôznych klimatických podmienok – modernizovaný automobil ŠKODA OCTAVIA SCOUT je teda dobrodruhom v najlepšom slova zmysle. Batožinový priestor má objem 610 až 1740 litrov a vďaka svojej šírke 1010 mm je veľmi vhodný aj pre bezproblémovú prepravu rozmerných predmetov. Praktickosť zvyšuje tiež rad odkladacích priestorov v interiéri. Maximálna prípustná hmotnosť prívesu činí v závislosti na motorizácii až dve tony.

Technika, motory

ŠKODA OCTAVIA SCOUT vychádza z modelu ŠKODA OCTAVIA COMBI. Novinkou v ponuke je motor 2,0 TDI (110kW) v kombinácii s pohonom všetkých kolies a sedemstupňovou prevodovkou DSG.

Prepracovaný „dobrodruh“ bude pri uvedení na trh k dispozícii s tromi rôznymi štvorvalcovými motormi:

1,8 TSI: 132 kW (180 k), maximálna rýchlosť 216 km/h, 0 – 100 km/h za 7,8 s, kombinovaná spotreba 6,8 l/100 km, CO218 g / km

2,0 TDI: 110 kW (150 k), maximálna rýchlosť 207 km/ h, 0 – 100 km/h za 9,1 s, kombinovaná spotreba 5,0 l /100 km, CO2 130 g/km

2,0 TDI: 135 kW (184 k), maximálna rýchlosť 219 km/h, 0 – 100 km/h za 7,8 s, kombinovaná spotreba 5,1 l /100 km, CO2 133 g/km.

Infotainment a ŠKODA Connect

Na palube aktuálneho modelu ŠKODA OCTAVIA SCOUT sa nachádzajú všetky moderné systémy infotainmentu novej generácie vozov ŠKODA. Dotykové displeje sú v sklenenom dizajne (okrem sériového systému Swing). navigačný systém Columbus disponuje monitorom s uhlopriečkou 9,2 palca, WLAN hotspotom a LTE-modulom. Voliteľne je k dispozícii automatické núdzové volania eCall. Mobilné online-služby ŠKODA Connect sú ideálnym doplnkom moderného infotainmentu. Definujú nové merítka v oblasti navigácie, zábavy i asistencie a môžu byť konfigurované dokonca na domácom počítači.

Asistenčné systémy

Bohatá ponuka asistenčných systémov vo vozidle ŠKODA OCTAVIA SCOUT nastavuje nové meradlá vo svojej triede. Medzi novinky patrí asistent pre jazdu s prívesom, Blind Spot Detect (varuje pred vozidlami v mŕtvom uhle) a Rear Traffic Alert (pri cúvaní z parkoviska sleduje prevádzku za vozidlom a vozidlá prichádzajúce zo strán). Crew Protect Assist (pri hroziacej nehode zavrie okná, strešné okno a pritiahne bezpečnostné pásy na predných sedadlách) je prepojený s vylepšeným systémom Front Assist, vrátane funkcie núdzovej brzdy City a s prediktívne ochranou chodcov. Zdokonalené boli tiež funkcie parkovacieho asistenta.

Škoda Média Services (šr)

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov